TRT Radyo-1’de Belma Şahaner’in hazırlayıp sunduğu “Yerli ve Milli” programının bu haftaki konuğu TUSAŞ Ar-Ge ve Prototipten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr Fahrettin Öztürk oldu.
Türk savunma sanayisinin geldiği aşamayı değerlendiren Öztürk, Şahaner’in “Sizinle çalışmak isteyen, TUSAŞ tedarikçisi olmak isteyen şirketlere nasıl bir yol haritası çizmek istersiniz? sorusunu da cevaplandırdı.
Fahrettin Öztürk, yurt içi ve dışında çok sayıda firmayla “Birlikte Büyüme” prensibine göre çalıştıklarını ve bir ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Fahrettin Öztürk
“Bizimle çalışmak isteyen diğer firmalara şunu öneriyoruz. Bizim dünya klasında bir havacılık şirketi olmamız için bazı şartlarımız var. Bu şartları çok hızlı bir şekilde yerine getirmeye çalışmalarını, özellikle kalite gereksinimlerini ve bizim ihtiyaç duyduğumuz teknolojik yatırımları yapmalarını bekliyoruz ve biz bunlara değişik kategorilerde yardımda da bulunuyoruz, yanisadece bunu dilemiyoruz, birlikte çalışıp, onların eksiklerini bilerek bizim tedarik zincirimizde yer almalarını istiyoruz. Onun için de bizim bir sistemimiz var; bize başvuran firmaları değerlendiriyoruz, eksiklerini gösteriyoruz ve o eksikleri gidermek için birlikte çalışıyoruz, onları bizim ekosistemimize, tedarik zincirimize katmak için çalışıyoruz. Burada firmalarımız da biraz özverili olup yani özellikle havacılık gibi çok hassas ve çok ciddi dokümantasyonu olan bir sektörde faaliyet gösterebilmeleri için bazı fedakarlıklar yapmaları gerekiyor. Bunun için nedir? Kalite standartlarına sahip olmaları gerekiyor, yeterli derecede kaliteli mühendis istihdamı gerekiyor, alt yapılarını güçlendirmeleri gerekiyor, bu anlamda da devletimizin çok farklı destekleri var. Bu destekleri yakinen takip etmeleri gerekiyor. Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki benzer örnekler dikkate alınmalı ve orada büyüme nasıl oluyor, firmalarımız ciddi manada teknoloji odaklı çalışıyorlar. Teknoloji odaklı çalıştıkları zaman da bizimle çok daha kolay irtibat kuruyorlar çünkü genel anlamdaki çalışmalarında hem şirketimize hem de kendilerine çok fazla fayda olmuyor. Yüksek teknoloji konularında çalışma yaptıkları zaman daha kolay iş yapmamız mümkün oluyor ve bu anlamda onların da bazı fedakarlıklar yapıp bizimle irtibata geçip, eksikliklerini hızlı bir şekilde gidermeleri lazım.”