logo-sonsticky-logologo-sonlogo-son
  • Anasayfa
  • Özel Haberler
    • Özel Haberler

      Nusret’in (Nusrat) Çanakkale Deniz Zaferi’ne Götüren Mayınları

      Türkiye’nin Savunma Teknolojileri Diğer Ülkelerin Radarında

      İki Kadının Gözünden Gece Ankara’ya “Hürkuş Bakışı”

  • Türkiyeden Gelişmeler
    • Türkiyeden Gelişmeler

      Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi

      “Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”

      Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi

      Şehitler İçin Ankara’da Devlet Töreni Düzenlendi

  • Dünyadan Gelişmeler
    • Dünyadan Gelişmeler

      Türk Silahlı Kuvvetleri Zor Günlerin Dostu

      Dynamic Manta-21 Sürerken NATO’dan Türk Komandosuna Övgü

      IDEX 2021 Abu Dhabi Savunma Sanayi Fuarı’nda 10 Türk Firması

TÜBİTAK MAM, TEI-TS1400’ün Tek Kristal Döküm Kanatçıklarını Teslim Etti

20 Şubat 2021

Tek Kristal Kanatçık Döküm çalışmaları, türbinli motorlarda kritik bir teknoloji aşaması olarak kabul ediliyor.

Savunma Sanayii Başkanlığı AR-GE ve Teknoloji Yönetimi Dairesi tarafından desteklenen “Kristal Projesi”, TEI ve TÜBİTAK MAM iş birliği ile 2016 yılında başlatıldı.

Bu proje kapsamında kazanılan bilgi ve tecrübeler ışığında, Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün yüksek basınç türbininde kullanılacak soğutmalı ve soğutmasız türbin kanatçıklarının üretimi tamamlanarak törenle TEI’ye teslim edildi.

TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde düzenlenen teslim törenine TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TEI Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut F. Akşit, TÜBİTAK MAM Başkanı Dr. Osman Okur, Malzeme Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin Usta, Başuzman Mühendis Doç. Dr. Havva Kazdal Zeytin’in yanı sıra TEI ve TÜBİTAK MAM proje ekiplerinin yöneticileri ile çalışanları katıldı.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal törende, TÜBİTAK MAM ve ve TEI’nin birlikte çalışması sonucu havacılık motorlarının çok kritik teknolojileri arasında yer alan tek kristal türbin kanatlarının başarıyla üretildiğini söyledi.

Hem soğutmalı sistemin hem de soğutmasız sistemin tasarımından üretimine kadar bir öğrenme sürecini kapsadığını vurgulayan Mandal, “Söz konusu üretimin yanında aynı zamanda bizim burada kazandığımız yetkinlik ve yeteneğin, malzeme teknolojilerinin ülkemizin özellikle savunma sanayisindeki gelişimi ve sürdürebilirliği noktasında da bir önem arz ettiğini düşünüyorum.” dedi.

Prof. Dr. Hasan Mandal – TÜBİTAK Başkanı

Prof. Dr. Hasan Mandal, şöyle devam etti:

“Bu gerçekten ülkemiz için önemli bir kazanım. Yerli ve millî üretimle ilgili hep şu söyleniyordu; ‘Evet, helikopteriniz var ama bunun motoru yerli mi?’ Evet, TEI bunu yerli üretebiliyor. Evet, motor var ama motorun içindeki bileşenler yerli ve millî üretilebiliyor mu? Evet, şu an ülkemizin ilk yerli ve millî turboşaft motorunun en zor bileşeni olan türbin kanatlarını TÜBİTAK MAM olarak üretebiliyoruz. Bu teknoloji oldukça kritik ve dünyada çok sınırlı sayıda ülke bu teknolojiye sahip. Oldukça kompleks ve zor bir tasarım, bunları yapabilmek kolay değil. Biz bunu gerçekleştirdik. Tabii ki bu biten bir süreç değil. Mutlaka devamı da var. TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü ve TEI, dün imzalanan Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirilmesi – Cevher Projesi ile artık bu ve benzer uygulamalara yönelik nikel bazlı süperalaşımları da ham maddeden başlayarak üretebilecek.“

TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut F. Akşit ise Sabancı Üniversitesinde öğretim üyesi olduğu dönemde aynı zamanda EÜAŞ’ın da Yönetim Kurulu Üyesi olduğunu belirterek, o dönemde endüstriyel gaz türbinlerinin ihtiyacı olan kanatçıklar için benzer girişimlerde bulunduklarını ve bu sayede söz konusu altyapıyı TÜBİTAK MAM’a kazandırdıklarını anlattı.

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

Akşit, havacılık motorlarının da en önemli parçalarından olan türbin kanadının kendisini satsalar bile teknolojisini, nasıl üretildiğini ve bunun gibi şeyleri paylaşmadıklarına dikkat çekerek, TÜBİTAK MAM’ın sahip olduğu altyapıyı bildikleri için kanat teknolojisini burada geliştirmeye karar verdiklerini ifade etti.

Uçak motorlarında kullanılan kanatçıkların daha küçük olmasına rağmen daha yüksek teknoloji ve daha çok zorluk içeren bir proses olduğunu vurgulayan Akşit, “Çok şükür TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsündeki arkadaşlarımız bunu da alınlarının akıyla başardılar ve ihtiyacımız olan kanat teknolojisini bize kazandırdılar.” dedi.

Akşit, teslim alınan kanatların TÜBİTAK’ın ürettiği ilk türbin kanatları olmadığını, daha önce TUSAŞ’a teslim ettikleri TEI-TS1400 motorunda bu kanatların kullanıldığını fakat o dönemde tören yapamadıklarını söyledi.

Daha önceki türbin kanatlarını tamamladıkça peyderpey aldıklarını belirten Akşit, şöyle devam etti:

“Burada gördüğünüz tam bir motorluk set. Hem birinci kademe tek kristal, içerden soğutmalı kanatlar ki bu çok daha zor, hem de ikinci kademe yine tek kristal ama içeriden soğutma kanatları olmayan kanat tipi. Bunu bizim TS5 numaralı motorumuzda kullanmayı hedefliyoruz. Daha önce TUSAŞ’a verdiğimiz motorlarda da bu kanatlar kullanılmıştı. Bu, TS5 numaralı motorumuzun tam seti. İlk defa tam set olarak bir arada görmek nasip oldu.“

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

Akşit, TS4 numaralı motoru ürettiklerini ve testlerinin devam ettiğini belirterek, “5 Aralık’ta ilk millî helikopter motorumuz TEI-TS1400’ü teslim etmiştik. Bu kanatlar da TS5 numaralı TEI-TS1400 motorumuza, inşallah, monte edilecek. Gökbey helikopterinde çalışacak inşallah bunlar.” diye konuştu.

Bir motordaki en kritik parçalar sıralandığında ilk sırada birinci kademe kanatların geldiğine işaret eden Akşit, “Sonra belki yanma odası gelebilir, sonra sıcaklık ve teknolojinin zorluğu bakımından ikinci kademe kanatlar gelir. Kompresör tarafı da çok zordur ama en zoru birinci kademe tek kristal kanatlardır. En kritik parçalar. Bunu yapamazsanız motoru çalıştıramazsın demeyeyim ama güç üretemezsiniz. Yüksek sıcaklığa çıkamazsınız.” dedi.

Akşit, tek kristal türbin kanatlarının motorlardaki işlevi anlattı:

“Bütün jet motorları diğer fosil yakıtlı motorlar gibi ısınan havanın genleşmesiyle çalışıyor. Havayı nasıl ısıtıyoruz? Yakıtı içine koyup kibriti çakarak havanın ısınmasını, genleşmesini sağlıyoruz. Bu olayı gerçekleştirmek için de kompresörden havayı alıp sıkıştırmamız gerekiyor. Eğer havayı sıkıştırmazsak yanma olayı çok yavaş olur ve aynı motordan çok daha düşük güç elde ederiz. Birim zamanda elde ettiğimiz güç azalır. O yüzden yüksek basınca ulaştırıyoruz. Daha verimli yansın, birim zamanda motordan daha fazla çıktı alalım diye. Böyle olunca da arkadan fırlayan gazı direkt itkide kullanmak yerine oradaki enerjinin bir kısmını bu sıcak kanatlara çarptırarak dönme hareketine çeviriyoruz, o da kompresördeki havayı emip sıkıştırma işini destekliyor. Bu kanatlar olmasa motorun çalışması mümkün değil. Yani kompresörü bu kanatlar ciddi bir güç harcayarak çalıştırıyorlar.“

Türbin kanatçıkları ilk olarak, TEI tarafından tasarlanan, geliştirilen, üretilen ve çalıştırılan; Türkiye’nin ilk millî helikopter motoru TEI-TS1400’ün TS5 numaralı motorunda kullanılacak.

Çalışma koşullarında maruz kalınan yüksek sıcaklıklar, çok yönlü kuvvetler ve zorlayıcı çevre şartları altında parça ve motor bütünlüğünü koruma gereklilikleri sebebiyle, havacılık motorlarının en kritik parçalarından olan türbin kanatçıkları; nikel esaslı süper alaşımdan, tek kristal yapıda, hassas döküm yöntemi ile üretiliyor.

Bu parçalar ihtiva ettikleri son derece hassas soğutma kanalı tasarımları ile 1400°C’ye varan sıcaklıkta çalışmaya uygun.

Paylaşmak için;
Etiketler; Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, tei, Tek Kristal Döküm Kanatçıkları, TÜBİTAK MAM

Güncel Haberler;

6 Mart 2021

Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi


Daha fazla
5 Mart 2021

“Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”


Daha fazla
5 Mart 2021

Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi


Daha fazla

Takip Edin >

En Son Haberler

Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi

“Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”

Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi

Şehitler İçin Ankara’da Devlet Töreni Düzenlendi

“ZAHA’yı Sıfırdan Türkiye’de Tasarladık”

Bitlis Tatvan Yakınlarında Cougar Tipi Helikopter Düştü, 11 Asker Şehit Oldu

Akkuyu Nükleer Santrali Olası Yangına Meteksan Savunma ile Hazırlanacak

COBRA-II MRAP Versiyonuyla Sahada

“Yaptırımlar Bizi Milli Bir Kararımızdan Vazgeçiremez”

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplandı

Türk Silahlı Kuvvetleri Zor Günlerin Dostu

SAHA EXPO 2021 Fuarı 10-13 Kasım Tarihleri Arasında

Dynamic Manta-21 Sürerken NATO’dan Türk Komandosuna Övgü

ASELSAN’ın Millileştirdiği Ürünlere “Uygunluk Sertifikası” TRTEST’ten

“Dost Bildiklerimiz Parasını Ödediğimiz Malzemeyi Vermiyor”

TEKNOFEST 2021 Roket Yarışması’na Başvurular 15 Mart’a Kadar Uzatıldı

“Türkiye’nin Son 10 Yılda Patriot Alımı İçin Fırsatı Olduğu İfadesi Doğru Değil”

“TUSAŞ’la Çalışmak İsteyen KOBİ’ler Şartlarımızı Karşılamalı”

Roketsan SUNGUR, Hareketli Hedefi Kaçırmadı

Hem Yurt İçinden Hem De Yurt Dışından Temin Edemedi; Kendisi Geliştirdi

Milli Savunma Bakanı Akar, Gara Şehitlerinin Ailelerini Ziyaret Etti

Terörle Mücadelede İnsan Faktörünün Önemi

Emniyet Genel Müdürlüğü İçin Üretilen İlk Atak Helikopter Teslim Edildi

ASELSAN, Son İki Yılda 50 Yeteneği Yurda Döndürdü

Türk Deniz Kuvvetlerine 2 Yeni “Mavi ANKA”

ASELSAN Tüm Zamanların En Yüksek Satış ve Kârlılığına Ulaştı
ASELSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ

ASELSAN’ın Yeni Cephesi: Sağlık Teknolojileri

DİPAM Akademide Dersler 6 Mart’ta Başlıyor

Staj Yapmak İsteyen Öğrenciler Dikkat! Dolandırılmayın!

IDEX 2021 Abu Dhabi Savunma Sanayi Fuarı’nda 10 Türk Firması

Etiketler

ABD Akdeniz aselsan Azerbaycan Doğu Akdeniz Ege Ege Denizi Ermenistan F-35 fnss Fransa Füze havelsan Hulusi Akar iha israil karabağ Karadeniz Kıbrıs Libya MSB nato otokar Prof. Dr. İsmail Demir roketsan rusya S-400 savunma savunma sanayi Siber siber güvenlik siha SSB stm suriye Teknoloji tsk TUSAŞ TÜBİTAK tübitak sage Türk Deniz Kuvvetleri Türk Donanması Türkiye Yunanistan İsmail Demir

Arşivler

© 2021 - Mildata Ltd. Tüm Hakları Saklıdır.