Türkiye’nin global kara sistemleri üreticisi Otokar, 20-24 Şubat 2023 tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen IDEX Uluslararası Savunma Fuarı’nda zırhlı araçlarını ve silah kulelerini sergiliyor.
Savunma sanayii için ürettiği araçlarını 40’tan fazla ülkeye ihraç eden şirket, dünyanın önemli savunma fuarlarından biri olan IDEX’te tam anlamıyla gövde gösterisi yapıyor.
Otokar Fuardaki standında AKREP II Zırhlı Keşif, Gözetleme ve Silah Platformu Aracını COCKERILL CSE 90LP 90 mm Kule ile, ARMA 8×8 Zırhlı Muharebe Aracını 30 mm MIZRAK Kule sistemiyle, TULPAR Paletli Zırhlı Muharebe Aracını yine 30 mm MIZRAK Kule sistemiyle sergiliyor.
Otokar standında ayrıca COBRA II Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç, COBRA II MRAP Mayına Karşı Korumalı Zırhlı Araç ve ARMA 6×6 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç da yer alıyor ve ziyaretçilerin büyük ilgisiyle karşılaşıyor.
“Yeni Pazarlara Açılma Hedefimiz Doğrultusunda IDEX Önemli Bir Fırsat”
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar’ın uluslararası savunma sanayi alanındaki konumunu her yıl daha üst seviyelere taşıdığını ifade ederek IDEX’in kendileri için ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.
Serdar Görgüç şöyle dedi:
“NATO ve Birleşmiş Milletler tedarikçisi olmamızın yanı sıra bugün 40’tan fazla ülkede, 60’a yakın kullanıcıya hizmet veren 33 bine yakın askeri aracımız bulunuyor. Türkiye’de ve dünyanın çeşitli bölgelerinde olan araçlarımızla, farklı iklim ve coğrafyalarda elde ettiğimiz deneyimleri, araç geliştirme çalışmalarımıza yansıtıyoruz. Bu anlamda, sadece ürünlerimizle değil, global ölçekteki bilgi birikimimiz, mühendislik başarımız, Ar-Ge ve teknoloji kabiliyetlerimizle de küresel savunma sanayinde ön plana çıkıyoruz. Otokar’ın Körfez Bölgesi başta olmak üzere yurt dışı iş birliklerini güçlendirme ve yeni pazarlara açılma hedefi doğrultusunda IDEX önemli bir fırsat.“
“ORTADOĞU VE KÖRFEZ BÖLGESİ’Nİ ÖNEMSİYORUZ”
Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Otokar’ın geniş askeri araç ürün gamında bulunan farklı model araçların 2000’li yılların başından bu yana, Orta Doğu ve Körfez bölgesinde farklı kuvvetlerde başarıyla hizmet verdiğini hatırlattı.
“Otokar olarak Orta Doğu ve Körfez bölgesini önemsiyoruz.” diyen Görgüç şöyle devam etti:
“2016 yılında kurduğumuz Otokar Land Systems şirketimizle bölgedeki kullanıcılarımıza daha yakınız. Mevcut ve potansiyel kullanıcılarımızın ihtiyaç ve beklentilerini daha iyi gözlemliyor, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Otokar Land Systems ile geride bıraktığımız 7 yıllık süreçte başarılı işlere imza attık. 2017 yılında, dönemin en büyük ve en önemli 8×8 taktik tekerlekli zırhlı araç sözleşmesini imzaladık, teslimatları başarıyla tamamladık. Üstün tasarım, test ve üretim kabiliyetlerimiz sayesinde, kullanıcılarımızın sürekli değişen gereksinim ve ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilme yeteneğine sahibiz. Otokar bugün artık teknoloji transferi ve yerel üretim kabiliyetiyle de ön plana çıkıyor. Verimli geçeceğini umduğumuz IDEX süresince mevcut kullanıcılarımızla olan iş birliklerimizi geliştirip, yenilerini eklemeyi hedefliyoruz.”
Firma IDEX 2023’te Sergilediği Araçların Özelliklerini Şu Şekilde Belirtiyor
Yeni Nesil Modüler Zırhlı: Akrep II
İlki 1995 yılında geliştirilen ve küresel ölçekte kendini kanıtlayan AKREP zırhlı araç ailesi baz alınarak geliştirilen AKREP II, zırhlı keşif, gözetleme ve silah platformu olarak tasarlandı. Düşük silueti, yüksek hareket ve bekâ kabiliyeti ile modern orduların güncel ve gelecek ihtiyaçlarına cevap verebilmek için tasarlanmış AKREP II ailesi, 90 mm’ye kadar silah taşımaya uygun modüler yapısı ile dikkat çekiyor. AKREP II’nin dört çeker sistemi ve opsiyonel olarak sunulan direksiyonlanabilir arka aksı araca eşsiz bir manevra yeteneği sunuyor. Çamur, kar ve su birikintisi gibi her türlü arazi koşulunda üstün hareket kabiliyetine sahip olan AKREP II, yönlendirme, ivmelenme ve frenleme gibi sistemlerin ana mekanik bileşenleri elektriksel olarak kontrol ediliyor (drive-by-wire). Bu özellik; aracın uzaktan kontrol edilmesini, sürüş destek sistemlerinin adaptasyonunu ve otonom sürüşü mümkün kılıyor. Birçok farklı görev profiline uyarlanabilir olarak geliştirilen AKREP II gözetleme, zırhlı keşif, hava savunma ve ileri gözetleme gibi görevler ile ateş destek aracı, hava savunma aracı, tanksavar aracı gibi farklı görevlerde de yer alabiliyor. AKREP II dizel, hibrit ve elektrik gibi alternatif güç kaynaklarının kullanılmasına imkan veren bir altyapıya sahip. AKREP II düşük siluet, yüksek mayın koruması ve etkili atış gücünü aynı platformda sunuyor.
Otokar IDEX 2023’te AKREP II aracının dizel versiyonunu COCKERILL CSE 90LP 90mm Kule ile sergiliyor.
Cobra II Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç
COBRA II, yüksek koruma ve taşıma seviyesi ve büyük iç hacmi ile öne çıkıyor. Üstün hareket kabiliyetinin yanı sıra komutan ve sürücü dahil 10 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip COBRA II, balistik, mayın ve EYP tehditlerine karşı üstün koruma özelliği sayesinde üst düzey güvenlik sunuyor. En zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek performans sağlayan COBRA II isteğe bağlı olarak amfibik tipte üretiliyor ve ihtiyaç duyulan farklı görevlere kusursuz uyum sağlıyor. Geniş silah entegrasyon ve görev donanım ekipman opsiyonları sayesinde özellikle tercih edilen COBRA II, Türkiye’de ve ihracat pazarlarında sınır koruma, iç güvenlik ve barış koruma harekatları da dahil birçok görevi başarıyla sürdürüyor. COBRA II aynı zamanda, sahip olduğu modüler yapı sayesinde personel taşıyıcı, silah platformu, kara gözetleme radarı, KBRN keşif aracı, komuta kontrol aracı ve ambulans olarak da görev alabiliyor.
Otokar IDEX 2023’te COBRA II’nin Personel Taşıyıcı versiyonunu sergiliyor.
En Zorlu Görevler İçin Üretildi: Cobra II MRAP
Özellikle ihracat pazarlarında dikkatleri üzerine çeken COBRA II Mayına Karşı Korumalı Araç (COBRA II MRAP) araç, riskli bölgelerde yüksek beka kabiliyeti sağlamak üzere geliştirildi. Kullanıcıların yüksek balistik ve mayın koruma ile yüksek taşıma beklentilerini bu sınıf araçlardan farklı olarak eşsiz hareket kabiliyetiyle birlikte sunuyor. Dünyadaki benzer mayına karşı korumalı araçlara kıyasla COBRA II MRAP ağırlık merkezinin alçak olması sebebiyle stabilize yolların yanı sıra, arazide de üstün bir hareket kabiliyeti ve eşsiz bir yol tutuşu sağlıyor. Düşük silueti ile daha az fark edilen araç, modüler yapısıyla muharebe sahasında kullanıcılarına lojistik avantajlar sunuyor. Farklı yerleşim seçenekleri ile 11 kişiye kadar personel taşıma kapasitesine sahip olan araç, kullanıcı gereksinimlerine uygun olarak 3 veya 5 kapılı olarak yapılandırılabiliyor.
Arma Çok Tekerlekli Araç Ailesi
Hareket ve beka kabiliyetiyle farklı coğrafyalarda kendini kanıtlamış olan ARMA modüler yapısı ile farklı amaçlar için ideal bir platform olarak geniş bir görev sahasında hizmet veriyor. Modern orduların beka kabiliyeti, koruma seviyesi ve hareket kabiliyeti günümüz muharebe koşullarına uygun bir çözüm sunuyor. Yüksek muharebe ağırlığı ve geniş iç hacim sunan ARMA ailesi düşük silueti ile de dikkat çekiyor. Amfibi kiti sayesinde hiçbir ön hazırlık yapmadan yüzebiliyor ve suda 8 km/saat hız yapabiliyor. Yüksek seviyede balistik ve mayın koruması sağlayan zırhlı monokok gövde yapısı; farklı niteliklerde görev ekipmanı veya silah sisteminin entegrasyonuna izin veren modüler bir platform oluşu ile ARMA 7,62 mm’den 105 mm’ye kadar farklı silah sistemleri ile kullanılabiliyor, komuta kontrol, ambulans, istikam, kurtarıcı gibi birçok görevlere uyarlanabiliyor.
Otokar ARMA 6×6’yı fuarda açık kule ile sergilerken, ARMA 8×8 ise şirketin kendi tasarımı olan MIZRAK kule ile sergileniyor.
Paletli Zırhlı Muharebe Aracı: TULPAR
TULPAR ailesi hareket kabiliyeti, yüksek ateş gücü ve beka özellikleri ile dikkat çekiyor. Gelecekte ortaya çıkabilecek gereksinimlere cevap verebilecek şekilde 28.000 kg ile 45.000 kg arasında genişleme potansiyeline sahip çok amaçlı paletli araç olarak tasarlanan TULPAR modüler tasarım yaklaşımı, farklı konfigürasyonlar için ortak gövde yapısı ve ortak alt sistemler kullanılabilmesini sağlıyor. TULPAR’ın farklı araç konfigürasyonlarının ortak alt sistemler ile görev yapabilmesi kullanım esnekliğini arttırıyor. Farklı coğrafyalarda en sert iklim koşullarında ve ağır arazi şartlarında farklı kullanıcılar tarafından da test edilen TULPAR, tehditlere göre yapılandırılabilen ve ölçeklendirilebilen modüler zırh teknolojisi ve zırh yapısı ile sınıfının en üstün balistik ve mayın korumasına haiz. 105 mm’ye kadar yüksek ateş gücü gerektiren görevlerde etkin çözüm sunarken üstün hareket kabiliyeti sayesinde Ana Muharebe Tanklarının ağırlıkları nedeniyle görev yapamadığı arazi koşullarında, dar sokaklar ve hafif köprülerin yer aldığı meskûn mahallerden ağaçlık arazilere kadar her türlü muharebe ortamında görev yapabiliyor.
Otokar, IDEX 2023’te TULPAR paletli zırhlı aracını kendi tasarımı olan MIZRAK kule ile sergiliyor.