Türkiye Cumhuriyeti Donanması’nın yeni nesil savaş gemisi ihtiyacını karşılaması adına başlatılan projelerden birisi olan Milli Gemi (MİLGEM) Projesi kapsamında Ada sınıfının son üyesi (4’üncü) F-514 TCG Kınalıada korveti 29 Eylül tarihinde düzenlenen tören ile Türk Deniz Kuvvetleri’ne teslim edildi. Geminin arkadaşları F-511 Heybeliada, F-512 Büyükada ve F-513 Burgazada ile aynı tasarıma sahip olması haricinde onu özel kılan farklılıklar bulunuyor.
Nedir Bu Farklılıklar?
Başlıca farklılık TCG Kınalıada’nın kullandığı anti-gemi füzeleri. Türk Donanmasının uzun süredir kullandığı ve F-511-12-13 serilerinde de kullandığı Harpoon Block II anti-gemi füzeleri ROKETSAN’ın çalışması ile yerlileştirildi ve Atmaca adı verilen yerli anti-gemi füzesi ortaya konuldu. Atmaca anti-gemi füzesi Kınalıada’nın anti-gemi füzeleri olarak seçildi ve gemiye entegre edildi. Kasım ayı içerisinde ilk defa Türk Donanması’na bağlı bir gemiden fırlatılacak olan Atmaca’yı fırlatma şerefine Kınalıada erişmiş olacak.
Bir diğer farklılık ise geminin savaş yönetim sistemi ile ilgili. Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinden birisi olan HAVELSAN tarafından geliştirilen ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, TCG Kınalıada’nın ağ merkezli harp yeteneğini kazanmasını sağlıyor. Eylül ayı içerisinde testleri tamamlanan sistem ilk defa TCG Kınalıada’da kullanılıyor.
Yerli anti-gemi füzesi ve yerli savaş yönetim sistemi ile daha da güçlü olan TCG Kınalıada’yı arkadaşlarından ayıran özellikler bunlar olsa da bu sistemlerin çeşitli modernizasyon faaliyetleri ile diğer gemilerimize de entegre edilebileceği biliniyor.
Şimdi Ne Olacak?
Türk Deniz Kuvvetleri’nin siparişini verdiği 4 adet Ada sınıfı korvet başarı ile üretildi ve kuvvete teslim edildi. Şimdi ise Ada sınıfı korvetler Pakistan için üretiliyor. Elde edilen bilgilere göre 2’si Türkiye’de (İstanbul) 2’si Pakistan’da (Karachi) olmak üzere toplam 4 adet Ada sınıfı korvet üretilecek. Pakistan’ın gemide kullanacağı silah sistemleri henüz bilinmese de Türk ve Pakistanlı yetkililerin silah sistemleri üzerine ortak çalıştığı biliniyor. Atmaca anti-gemi füzemizin Pakistan tarafından kullanılması kuvvetli bir ihtimal.
Türk Donanması için ise yine 4 adet üretilmesi planlanan İ sınıfı fırkateynlerin üretimlerinin tamamlanması ve teslimi bekleniyor. Ada sınıfı korvetlerden büyüklük ve silah sistemleri bakımından farklı bulunacak İ sınıfı fırkateynler Vertical Launching System (VLS – Dikey Fırlatma Sistemi) barındıracak. Buna ek olarak Atmaca, ADVENT gibi sistemlerinde İ sınıfı fırkateynlerde kullanılması bekleniyor.
Türk Donanmasının Altın Gemisi TF-2000 Ne Durumda?
Tasarım süreci devam eden TF-2000 hava savunma fırkateynimizin radar ve elektronik harp sistemi ÇAFRAD’ında testleri devam ediyor. ÇAFRAD’ın teslimine yakın tarihlerde TF-2000’inde teslim edilmesi ve donanmamıza yüksek operasyonel kabiliyet kazandıracağı gün sabırsızlıkla bekleniyor.