logo-sonsticky-logologo-sonlogo-son
  • Anasayfa
  • Özel Haberler
    • Özel Haberler

      Nusret’in (Nusrat) Çanakkale Deniz Zaferi’ne Götüren Mayınları

      Türkiye’nin Savunma Teknolojileri Diğer Ülkelerin Radarında

      İki Kadının Gözünden Gece Ankara’ya “Hürkuş Bakışı”

  • Türkiyeden Gelişmeler
    • Türkiyeden Gelişmeler

      Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi

      “Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”

      Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi

      Şehitler İçin Ankara’da Devlet Töreni Düzenlendi

  • Dünyadan Gelişmeler
    • Dünyadan Gelişmeler

      Türk Silahlı Kuvvetleri Zor Günlerin Dostu

      Dynamic Manta-21 Sürerken NATO’dan Türk Komandosuna Övgü

      IDEX 2021 Abu Dhabi Savunma Sanayi Fuarı’nda 10 Türk Firması

“İstanbul” Artık Denizde

23 Ocak 2021

Türkiye’nin ilk milli fırkateyni olacak olan İstif sınıfı İstanbul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle denize indirildi.

F515 İstanbul Fırkateyni

“Periyodik Bakıma Gönderilen Uçaklarımızı Bile Geri Alamadık”

Recep Tayyip Erdoğan – T.C. Cumhurbaşkanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende, Kıbrıs Barış Harekâtı dolayısıyla Türkiye’nin maruz kaldığı ambargoları daha dün gibi hatırladıklarını ifade etti.

“Bırakın parasını peşin ödediğimiz uçakları teslim almayı, periyodik bakım için gönderdiğimiz uçaklarımızı dahi bu dönemde geri alamadık. Hatta yıllarca bize teslim edilmeyen uçaklar için hangarda saklama ücreti ödemek zorunda kaldık.” diyen Cumhurbaşkanı, Suriye’deki ve Irak’taki meşru terörle mücadele harekâtlarından, Doğu Akdeniz ve Ege’deki çıkarları savunma mücadelesine kadar Türkiye’nin, milli güvenliğini korumak amacıyla attığı her adımda baskıyla karşılaştığını hatırlattı.

Erdoğan şöyle devam etti:

“İddia Sahibi Olmak, Buna Uygun İmkân Sahibi Olmayı Gerektirir”

“İddia sahibi olmak, bununla mütenasip imkân sahibi olmayı, o da çok çalışmayı gerektirir. Biz iddiaları, hedefleri dünyanın gidişatına dair söyleyecek sözü olan bir milletiz. Biz, 83 milyon vatandaşımızla beraber milyonlarca kardeşimizin de sorumluluğunu taşıyan bir ülkeyiz. Öyleyse askeri, ekonomik ve diplomatik bakımdan güçlü olmak bizim için tercihten öte bir zorunluluktur. Bu anlayışla 2002 yılından itibaren savunma sanayinde millilik ve yerliliğin azami seviyeye çıkartılması için her türlü imkânı seferber ettik. Hamdolsun bu gayretlerimizin neticesini de almayı başardık.“

“Beş Yılda Beş Büyük Projeyle Donanmamızı Güçlendireceğiz”

“Biliyorsunuz ilk milli gemi savar füzemiz Atmaca’yı gemilerimize entegre etmeye başladık. Bu gemimizde de Atmaca göreve hazır olacak. İnşallah 5 yılda hizmete alacağımız 5 büyük projeyle donanmamızı çok güçlü bir konuma getireceğiz. Bu sene içinde test ve eğitim gemimiz Ufuk’u, yine bu yıl içinde üzerine konuşlandıracağımız helikopter ve İHA’larla hava operasyonu yapabileceğimiz çok maksatlı amfibi hücum gemimiz Anadolu’yu önümüzdeki yıl yeni tip denizaltılarımızın ilki olan Piri Reis’i, 2023’te İstanbul Firkateynimizi, 2024’te denizde ikmal ve muharebe destek gemisi DİMDEG’i inşallah Deniz Kuvvetleri’mize kazandıracağız. Ayrıca, denizaltı teknolojisinde önemli kabiliyetler edindiğimiz yeni tip 6 denizaltımızı 2022 yılında Piri Reis’ten başlayarak, her yıl birer tane olmak üzere hizmete alacağız.  Denizaltı platformlarından uçak gemilerine kadar çeşitli muharip deniz platformlarının ileri teknolojiye sahip yerli ve milli silah ve sensör sistemleriyle birlikte geliştirilmesini ve bunların ihracatını sağlamayı hedefliyoruz. MİLGEM istif sınıfında 6, 7 ve 8. firkateynlerin inşasıyla ilgili bu süreci de yakın zamanda başlatıyoruz. Ayrıca, Anadolu gemimizden sonra yerli ve milli olarak planlayacağımız uçak gemimiz bizi bu alanda en üst lige taşıyacaktır, bunun da görüşmelerini yapıyoruz ve süratle onun da adımını inşallah atacağız.“

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kaptanı Derya Barbaros Hayrettin Paşa’nın “Denizlere hâkim olan cihana hâkim olur” sözünü de hatırlattı.

Dünyanın Yeni Paradigmalarla Şekilleneceği Bir Tabloyla Karşı Karşıyayız

Prof. Dr. Mustafa Şentop – TBMM Başkanı

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop da İkinci Dünya Savaşı sonrasında kurulan uluslararası paradigmanın 20. yüzyıl sonlarında çöktüğünü belirtti.

“21. yüzyılın ilk çeyreğinde dünyanın, başta bölgemiz olmak üzere yeni paradigmalarla şekilleneceği bir tabloyla karşı karşıyayız” diyen Şentop, şöyle devam etti:

“Bu tabloda Türkiye, müstakil ve güçlü; başta dostlarını himaye eden, onlara sahip çıkan bir anlayışla hareket etmek mecburiyetindedir. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 20 yıldır Türkiye’nin büyük bir uyanış içinde olduğunu görüyoruz. Artık bugün Türkiye’nin savunma sanayii alanında da önce kendisini yerli ve milli teknolojilerle ve üretimle geliştirerek, daha sonra da dostlarına da bu anlamda lojistik destek verebilecek noktaya geldiğini görüyoruz.“

Türkiye, Azerbaycan ve Pakistan Tek Yürek Oldu

Dr. Hulusi Akar – Milli Savunma Bakanı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da törende, “Geçmişte piyade tüfeğimizi dahi yurt dışından tedarik ederken, artık milli piyade tüfeklerimizi, kendi savaş gemilerimizi, fırkateynlerimizi, İHA’larımızı, SİHA’larımızı, Fırtına obüslerimizi, çok namlulu roketatarlarımızı, ATAK helikopterlerimizi, akıllı hassas mühimmatımızı tasarlayıp inşa, imal ve ihraç seviyesine gelmiş bulunuyoruz.” dedi.

Akar, konuşmasında Türkiye ile Pakistan arasındaki derin dostluk ve kardeşlik ilişkilerine de değinerek, Karabağ sorununda Azerbaycan, Pakistan ve Türkiye’nin tek yürek olduğunu anımsattı.

Akar, Pakistan’a MİLGEM Projesi çerçevesinde korvet yapımı hakkında da, “Savunma ve güvenlik alanında iş birliği karşılıklı olarak istifade edilmesi, ülkelerin orta ve uzun vadeli kazanımları açısından önemli hale gelmiştir. Bu kapsamda tasarımdan üretime MİLGEM projesinde elde edilen tecrübenin Pakistanlı kardeşlerimizle paylaşılması büyük ve önemli bir kazanım olacaktır.” dedi.

Milli Savunma Bakanı bu tecrübe paylaşımının ileride pek çok alanda görülebileceğini kaydetti.

TSK’nın Etkin, Caydırıcı ve Saygın Yapısını Pekiştirecek

Org. Yaşar Güler – Genelkurmay Başkanı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler de, “Milli teknoloji hamlemizin en önemli projesi olan İstanbul fırkateyninin denize inişi, TSK’nın etkin, caydırıcı ve saygın yapısını pekiştirmesi için çok önemlidir” diye konuştu.

Kritik Teknoloji İhraç Ediyoruz

Prof. Dr. İsmail Demir – Savunma Sanayii Başkanı

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de savunma sanayinde yerlileşme çabalarında Türkiye’nin önemli bir yere geldiğine işaret etti, İstanbul fırkateyninde yerlilik oranının %75’in üzerine çıktığını vurguladı.

Demir, “Deniz projelerinde de geçmişte ithal edilen birçok kritik teknolojinin yerli imkânlarla geliştirildiğinin müjdesini vermek istiyorum. Yakın hava savunma sistemimiz Gökdeniz, İlk milli gemisavar füzemiz Atmaca, Milli Dikey Atım Sistemimiz MDAS, çeşitli radar sistemleri ve elektrooptik sensörler, kızıl ötesi arama takip sistemi, lazer ikaz sistemi, sonar sistemi, torpido karıştırma ve aldatma sistemi, elektronik harp sistemi, savaş yönetim sistemi gibi sistemler bu kapsamda geliştirilmiş ve bir kısmının da ihracı gerçekleştirilmiştir.” dedi.

İsmail Demir, “Gizliden ya da açıktan uygulanan ambargo ya da yaptırımın bizi daha da güçlendireceğine, yerlilik oranlarımızın daha da üst seviyelere taşınacağına olan inancımız sonsuzdur.” diye konuştu.

Şule Akar

Konuşmaların ardından İstanbul fırkateyni, silah sistemi ve ekipman entegrasyonlarına devam edilmek üzere, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın eşi Şule Akar tarafından denize indirildi.

Yüksek Seyir Siasına Sahip

İstanbul İ sınıfı fırkateyn, STM’nin ana yükleniciliğinde inşa ediliyor.

Sözleşmesi 2019’da imzalanan ve 2 yılda denize indirilen İstanbul, yine MİLGEM Projesinde inşa edilen korvetlerden 13 metre daha uzun ve hava savunma sistemleri daha güçlü.

Daha verimli ve çevreci ana tahrik sistemleri sayesinde kesintisiz 5700 mil yol katedebilecek İ sınıfı fırkateynler, Türkiye’den Yemen’e herhangi bir limana uğramadan ulaşabilecek kapasitede.

29 Bloktan Oluşuyor

29 adet bloğun özenle birleştirilmesiyle inşa edilen İstanbul, 4 gemiden oluşacak İ sınıfı fırkateyn filosunun sancak gemisi olacak.

Geminin inşasında ASELSAN ile HAVELSAN ana iş ortakları olarak yer alırken, 80 alt yüklenici dahil 220’den fazla şirket, İstanbul fırkateyni için çalışıyor.

İstanbul’un taş havuzda donatımına müteakip 2022 yılının Mayıs ayında liman kabul testleri ve deniz kabul testlerine başlanması, 2023 yılında da Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmesi planlanıyor.

İstanbul’un yanı sıra İzmir, İçel ve İzmit fırkateynlerinin de 2030’a kadar hizmete girmesi bekleniyor.

Bazı Sistemler İlk Kez Kullanılacak

İstanbul fırkateyninde ilk defa kullanılacak yüksek teknoloji içeren yerli ve milli ürünler de şöyle:

  • Korkut Alçak İrtifa Hava Savunma Sisteminin deniz versiyonu olan ve ilk defa envantere alınacak olan Gökdeniz Hava Savunma Sistemi.
  • Yerli ve milli olarak geliştirilen 3 boyutlu arama radarı, aydınlatma radarı vb.
  • Halen geliştirilmesi devam eden milli dikey atım sistemi MDAS.
  • Diğer savaş gemilerine entegre edilmeye başlanan ATMACA gemisavar füzesi.
  • Yeni Nesil Milli Savaş Yönetim Sistemi.

Pakistan’ın 3. Korvetinin Yapımına Başlandı

İstanbul Tersanesi’ndeki törende Pakistan için inşa edilecek korvetlerden üçüncüsünün ilk kaynağı da bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapıldı.

MİLGEM çerçevesinde Pakistan’a da 2’si İstanbul Tersanesinde, 2’si Karaçi Tersanesi’nde olmak üzere 4 korvet inşa ediliyor.

37 bloktan oluşan ilk korvetin 6 bloğu kızağa alındı, 18 bloğun imalatına devam ediliyor.

İlk korvet için denize indiriliş tarihi Temmuz olarak öngörülüyor.

İkinci korvet ise geçen Ekim ayında Karaçi Tersanesi’nde kızağa alınmıştı.

3. korvetin ilk kaynağı bugün (23 Ocak 2021) yapıldı.

4. korvetin inşasına ise Haziran ayında Karaçi Tersanesi’nde başlanacak.

Pakistan’ın 4 korvetinin de Şubat 2025’te tamamlanması planlanıyor.

İstanbul Tersanesi’nde şimdiye kadar 47 Pakistanlı askere görev başı eğitimi verildiği bildiriliyor.

Paylaşmak için;
Etiketler; fırkateyn, İstanbul, pakistan. korvet

Güncel Haberler;

6 Mart 2021

Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi


Daha fazla
5 Mart 2021

“Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”


Daha fazla
5 Mart 2021

Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi


Daha fazla

Takip Edin >

En Son Haberler

Mavi Vatan’da Milli Silah Sistemleri Test Edildi

“Kaza Bölgesinde Patlama ve Yanma Emaresi Yok”

Boğaziçili Öğrenciler “Yılın Savunma Sanayi Firması TUSAŞ” dedi

Şehitler İçin Ankara’da Devlet Töreni Düzenlendi

“ZAHA’yı Sıfırdan Türkiye’de Tasarladık”

Bitlis Tatvan Yakınlarında Cougar Tipi Helikopter Düştü, 11 Asker Şehit Oldu

Akkuyu Nükleer Santrali Olası Yangına Meteksan Savunma ile Hazırlanacak

COBRA-II MRAP Versiyonuyla Sahada

“Yaptırımlar Bizi Milli Bir Kararımızdan Vazgeçiremez”

Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplandı

Türk Silahlı Kuvvetleri Zor Günlerin Dostu

SAHA EXPO 2021 Fuarı 10-13 Kasım Tarihleri Arasında

Dynamic Manta-21 Sürerken NATO’dan Türk Komandosuna Övgü

ASELSAN’ın Millileştirdiği Ürünlere “Uygunluk Sertifikası” TRTEST’ten

“Dost Bildiklerimiz Parasını Ödediğimiz Malzemeyi Vermiyor”

TEKNOFEST 2021 Roket Yarışması’na Başvurular 15 Mart’a Kadar Uzatıldı

“Türkiye’nin Son 10 Yılda Patriot Alımı İçin Fırsatı Olduğu İfadesi Doğru Değil”

“TUSAŞ’la Çalışmak İsteyen KOBİ’ler Şartlarımızı Karşılamalı”

Roketsan SUNGUR, Hareketli Hedefi Kaçırmadı

Hem Yurt İçinden Hem De Yurt Dışından Temin Edemedi; Kendisi Geliştirdi

Milli Savunma Bakanı Akar, Gara Şehitlerinin Ailelerini Ziyaret Etti

Terörle Mücadelede İnsan Faktörünün Önemi

Emniyet Genel Müdürlüğü İçin Üretilen İlk Atak Helikopter Teslim Edildi

ASELSAN, Son İki Yılda 50 Yeteneği Yurda Döndürdü

Türk Deniz Kuvvetlerine 2 Yeni “Mavi ANKA”

ASELSAN Tüm Zamanların En Yüksek Satış ve Kârlılığına Ulaştı
ASELSAN YÖNETİM KURULU BAŞKANI VE GENEL MÜDÜRÜ

ASELSAN’ın Yeni Cephesi: Sağlık Teknolojileri

DİPAM Akademide Dersler 6 Mart’ta Başlıyor

Staj Yapmak İsteyen Öğrenciler Dikkat! Dolandırılmayın!

IDEX 2021 Abu Dhabi Savunma Sanayi Fuarı’nda 10 Türk Firması

Etiketler

ABD Akdeniz aselsan Azerbaycan Doğu Akdeniz Ege Ege Denizi Ermenistan F-35 fnss Fransa Füze havelsan Hulusi Akar iha israil karabağ Karadeniz Kıbrıs Libya MSB nato otokar Prof. Dr. İsmail Demir roketsan rusya S-400 savunma savunma sanayi Siber siber güvenlik siha SSB stm suriye Teknoloji tsk TUSAŞ TÜBİTAK tübitak sage Türk Deniz Kuvvetleri Türk Donanması Türkiye Yunanistan İsmail Demir

Arşivler

© 2021 - Mildata Ltd. Tüm Hakları Saklıdır.