Geliştirme ve test süreçleri milli imkânlarla ve başarıyla tamamlanan Bayraktar AKINCI TİHA (Taarruzi İnsansız Hava Aracı) Zafer Bayramı’ndan bir gün önce, 29 Ağustos’ta Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Geliştirme sürecinde 3 prototipi üretilen AKINCI, ilk uçuşunu 6 Aralık 2019’da gerçekleştirdi.
Test faaliyetleri Çorlu Hava Meydan Komutanlığındaki Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde prototip araçlarla yürütüldükten sonra seri üretimine başlandı.
Milli olarak geliştirilen MAM-L, MAM-C, MAM-T, Nüfuz Edici Bomba, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A, Hassas Güdüm Kiti (HGK), Lazer Güdüm Kiti (LGK) gibi mühimmat ve kitlerle donatılabilmesi sayesinde ve etkin hava bombardımanı yapması ve savaş uçaklarının yükünü hafifletmesi planlanıyor.
Baykar Savunma tarafından geliştirilen AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), 40 bin feet uçuş irtifası, 24 saat havada kalış süresi, 5.5 ton kalkış ağırlığı ve 1.35 ton faydalı yük taşıma kapasitesiyle bugüne kadarki en kapsamlı İHA projelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Geliştirilme süreçlerinde büyük başarılara imza atan AKINCI, 40 bin feet irtifaya çıkarak milli olarak geliştirilen bir hava aracıyla ulaşılan en yüksek irtifa rekorunu kırdı.
AKINCI’yı taktik İHA’lardan ayıran haberleşme ve radar sistemleri, hava aracının elektronik kabiliyetlerini önemli ölçüde arttırıyor.
Taarruzi İHA sistemi, taşıdığı ve taşıması planlanan elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş aviyoniklerle görev yapıyor.
İnsansız hava araçlarını etkin şekilde kullanan Türk güvenlik güçleri, AKINCI ile operasyonel kabiliyetlerini önemli ölçüde geliştirecek.