Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, Denizde İkmal ve Muharebe Destek Gemisi TCG Derya, Lojistik Destek Gemisi TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi ve Silahlı İnsansız Deniz Aracı Marlin, Yalova’daki Sefine Tersanesinde düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan törende, teslimatı gerçekleşen her bir geminin, Deniz Kuvvetlerinin gücüne daha fazla güç katacağına inandıklarını söyledi.
Denizde İkmal Muharebe Destek Gemisi (DİMDEG) TCG Derya’nın, TCG Anadolu’dan sonra Türk donanmasındaki en büyük gemi olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:
“TC Derya’nın hizmete girmesiyle yüzer birliklerin akaryakıt ve su ikmalleri süratle yapılacak; muharip unsurların akaryakıt bütünleme ve su ihtiyaçları, harekât alanına yakın bölgelerde rahatlıkla karşılanacaktır. MİLGEM Projesinin beşinci gemisi olan TCG İstanbul, Türkiye’nin yerli imkânlarla ürettiği ilk milli fırkateyndir. Bu gemimize farklı radar, yakın hava savunma ve elektronik harp sistemlerimizi kendi imkânlarımızla geliştirerek entegre ettik. TCG İstanbul’a entegre edilen sistemlerden biri de Milli Dikey Lançer Atım Sistemidir (MİDLAS). Bugün hizmete verdiğimiz lojistik destek gemimiz TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi, muharip unsurların akaryakıt, tatlı su ve yiyecek ihtiyaçlarını temin edecektir. Teslimatı yapılan gemilerimizin Donanmamıza ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı olmasını diliyorum. Bize bu sevinci ve gururu yaşatan herkese, her kuruma şahsım, ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum.”
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ise vatan topraklarını ve sınırları teröristlerden korumaya çalışırken, Türkiye’nin Mavi ve Gök Vatan’daki hak ve menfaatlerini en iyi şekilde korumak için faaliyetleri aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Milli Savunma Bakanı Güler, şunları söyledi:
“Bu kapsamda deniz ve hava gücümüzü daha da kuvvetlendirmek için büyük gayret sarf ediyor, bugün de şahit olduğumuz üzere üstün gayretlerimizin neticelerini de birer birer alıyoruz. Hizmete giren gemilerimiz ve insansız deniz aracımız da askeri ve sivil tersanelerimizin omuz omuza çalışarak ortaya koyduğu başarının en güzel örnekleridir. Bu gemilerimizle birlikte Deniz Kuvvetlerimizin harekât kabiliyeti ve etkinliği daha da artacaktır. Aynı şekilde operasyonlarda yoğun bir şekilde kullandığımız insansız hava araçlarımız gibi Marlin İnsansız Deniz Aracımız da Şanlı Donanmamıza önemli katkılar sağlayacaktır.”
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak da geçmişte parası verilen gemilerin alınamadığı bir dönemden Türk tersanelerirde inşa edilen dünyanın en modern harp gemilerinin envantere alındığı bir döneme gelindiğini vurguladı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Gürak, şunları söyledi:
“Büyük gurur duyuyoruz. İnşa edilen bu gemiler sadece bir mühendislik başarısı değil, ülkemizi ve Kahraman Donanmamızı geleceğe taşıyarak Türk Deniz Kuvvetlerimizin, dünyanın önde gelen güçlerinden biri olma hedefine yönelik önemli bir merhaleyi geride bırakmamızı sağlayan müstesna eserlerdir.”
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de teslimatı gerçekleştirilen TCG İstanbul’da pek çok alt sistemin yerli ve milli olarak üretildiğini belirtti.
Prof. Dr. Görgün, şöyle dedi:
“Savunma sanayimiz için gurur kaynağı olan TCG İstanbul ile birlikte envanterimize girecek olan Üç Boyutlu Arama Radarı Cenk, Milli Dikey Lançer Atım Sistemi MİDLAS, HİSAR-D RF Güdümlü Füzesi, Akrep Atış Kontrol Radarı, Torpido Kovanları, Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi, Gökdeniz Hava Savunma Sistemine emanet edilmiş olan Akıllı Parçacıklı 35 mm Atom Mühimmatı, Elektronik Harp Suiti, Savaş Yönetim Sistemi ADVENT; bütün bu sistemler Türk mühendislerimizin akıl ve alın teriyle yerli ve milli olarak üretilmiştir.”
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ise son 15 yıl içerisinde başta Amfibi Hücum Gemisi Anadolu, 4 adet Korvet, 2 adet Hücumbot, 3 adet Mayın Avlama Gemisi, 1 adet Eğitim Gemisi, 10 adet Amfibi Gemi, 16 adet Karakol Gemisi, 2 adet İkmal Gemisi, 3 adet Kurtarma Gemisi olmak üzere 44 adedi muharip, toplam 62 adet modern geminin Deniz Kuvvetleri envanterine alındığını söyledi.
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Tatlıoğlu şunları kaydetti:
“Envanterimize giren gemilerimizin yanı sıra hâlihazırda bir kısmı hizmete giriş öncesi test faaliyetleri devam eden, bir kısmı ise inşa aşamasında olan 6 adet Reis Sınıfı Havadan Bağımsız Denizaltımız, 3 adet İstif Sınıfı Fırkateynimiz, 2 adet Hisar Sınıfı Açık Deniz Karakol Gemimiz, 3 farklı tip İnsansız Deniz Aracımız, 4 adet Yakıt Gemimiz kısa süre içerisinde envanterimize alınacaktır. Yalnızca savaş gemisi inşa etmekle yetinmeyerek savaş sistemlerimizde güdümlü mermi ve torpidolarımızda azami yerli ve milliliği hedeflemekteyiz. Daha dün itibariyle yeni sözleşmesini imzaladığımız yerli ve milli Atmaca Güdümü Mermisi, AKYA Ağır Torpidosu, Hisar-Deniz ve Sapan Hava Savunma Güdümlü Mermileriyle Donanmamızın vurucu silah sistemlerinde dışa bağımlılığı son bulacaktır.”
Törende, konuşmaların ardından teslim edilecek gemilerin komutanlarına Hizmete Giriş Belgesi ve Komutan Flandraları teslim edildi.
Daha sonra gemi komutanları ant içerek gemilerini teslim aldı.
Personelin, görev yapacağı gemiye çıkmasının ardından tören sona erdi.