Yüksek hassasiyet gerektiren seyrüsefer uygulama ihtiyaçlarını karşılamak amacı başlatılan KAŞİF projesi kapsamında ilk ürün testi başarıyla yapıldı.
TÜBİTAK SAGE tarafından milli imkânlar kullanılarak geliştirilen KAŞİF, yüksek hız ve yüksek irtifa gerektiren askeri platformlarda kullanıma uygun hassas bir küresel konumlama sistemi alıcısı.
RF, sayısal ve analog elektronik donanımı, mekanik, yazılım ve algoritma tasarımları da TÜBİTAK SAGE tarafından yapıldı.
KÂŞİF alıcısı ile Türk savunma sanayiinde küresel konumlama sistemi (KKS) alıcısına ilişkin yurt dışı bağımlılığın bitirilmesi amaçlanıyor.
Ayrıca bu teknolojiye bağlı sahada fark yaratacak ileri teknolojilerin geliştirilmesi için gerekli laboratuvar ve insan kaynağının oluşturulması hedefleniyor.
KÂŞİF, güdüm kitlerine entegre edilmiş ve 10 Temmuz 2020 tarihinde Konya Karapınar’da gerçekleştirilen atış testi ile sahada yüksek hassasiyeti doğrulanmış ilk ve tek, yerli ve milli GPS alıcısı olma özelliği taşıyor.
YERLİ İMKANLAR İLE ETKİLİ ÇÖZÜM
KAŞİF’in alıcının donanımı GPS L1/L2, GLONASS L1 ve GALILEO E1/E5a/E5b sinyallerinin kullanımını destekliyor.
Mevcut FPGA ve yazılım ile GPS L1 sinyalleri takip edilerek çözüm üretiliyor.
GPS L1 + GLONASS L1 + SBAS, GPSL1+GPS L2+SBAS ve GPS L1 + GALILEO E1 olmak üzere farklı uydu sistemleri ile çalışan versiyonların üretilmesi planlanıyor.
Ayrıca derin bağlı (İng. deeply coupled) KKS/ANS kullanımı sağlayacak versiyonunun da üretilmesi planlanıyor.