Türk Deniz Kuvvetlerinin siparişini verdiği Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi Anadolu’nun inşası hızla devam ediyor. Fotoğraflar, geminin inşa edildiği Sedef Tersanesinden ve bugün (11.12.2019) çekildi.
Fotoğraf: Burak AKSU
ANADOLU gemisi Ege, Karadeniz ve Akdeniz harekât alanlarında ve gerektiğinde Hint Okyanusu (Arap Yarımadası’nın kuzeyi, Hindistan’ın batısı) ile Atlantik Okyanusu’nda (Avrupa’nın batısı, Afrika’nın kuzeybatısı) kullanılabilecek.
Fotoğraf: Burak AKSU
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU, 1 Amfibi tabur ile gerekli muharebe ve destek araçlarını ana üs desteği olmadan kriz bölgelerine taşıyabilecek, havuzunda taşıyacağı çıkarma araçları ile çıkarma operasyonlarına katılabilecek ve envanterdeki en ağır NATO helikopterleri ile dönebilen rotorlu Osprey hava araçlarının gece ve gündüz operasyon yapmasına olanak sağlayacak bir uçuş güvertesine sahip olacak.
Fotoğraf: Burak AKSU
Ayrıca, F-35B gibi dikey iniş ile kısa mesafede kalkış yapabilecek taktik uçakların da konuşlanabileceği ANADOLU ile Türkiye Cumhuriyeti bölgesel güç aktarım kabiliyetini, orta ölçekli küresel güç aktarımına çevirebilecek. ANADOLU, ameliyathane, röntgen cihazları, diş tedavi üniteleri ile yoğun bakım ve enfeksiyon odaları dahil en az 30 yatak kapasitesine sahip bir revir/hastaneye sahip olacak ve insani yardım operasyonlarında Hastane Gemisi olarak görev yapabilecek.
Fotoğraf: Burak AKSU
Tam yüklü deplasmanda 27,436 ton ağırlıkta ve 231 metre boyunda inşa edilmesi planlanan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU, Silahlı Kuvvetlerin envanterinde yer alan en büyük deniz platformu olacak.