Ares Tersanesi ve Meteksan Savunma tarafından geliştirilen Ulaq serisinin ilk ürünü olan insansız silahlı deniz aracı SİDA’nın prototipi tamamlandı.
Türkiye’nin ilk silahlı insansız deniz aracı olan SİDA, Antalya merkezli ARES Shipyard ve Ankara merkezli METEKSAN Savunma tarafından ortaklaşa geliştiriliyor, ULAQ serisinin de ilk aracı.
ARES Genel Müdürü Utku Alanç, yaptığı açıklamada, SİDA’nın Ege ve Akdeniz’de özellikle ada ve adacıkların yoğun olduğu bölgeler için tasarlandığını belirterek, “Kayalıklar krizlerinde çok daha rahatlıkla görev yapabilecek, radar imzası dediğimiz düşman kuvvetleri tarafından görünürlüğü çok düşük olasılık olan bir bot.” dedi.
Alanç, “SİDA adaların arkasını adeta ayrı bir göz olarak bizim için gözetleyebilecek, istihbarat toplayabilecek, aynı zamanda güdümlü mermi angajmanı yapabilecek” bilgisini verdi.
METEKSAN Savunma Genel Müdür Yardımcısı Erdal Torun da SİDA için “Ülkemize büyük bir güç katacağına inanıyorum” dedi.
SİDA’nın bu ay sonunda denize indirilmesi, uzaktan komuta ve otonom testlerine başlanması bekleniyor.
Mart ayında da ROKETSAN’ın ürettiği güdümlü mermilerle test atışlarına geçilmesi öngörülüyor.
METEKSAN, SİDA’nın üzerinde bulunacak haberleşme ve seyrüsefer sistemleri, görev bilgisayarı, komuta kontrol yazılımları ve otonom algoritmaları gibi elektronik sistemlerin ve yazılımların üretimini gerçekleştiriyor.
SİDA, 400 kilometre seyir menziline, saatte 65 kilometre sürate, gündüz/gece görüş kabiliyetine, milli kriptolu haberleşme altyapısına sahip olacak.
Araç, Keşif, Gözetleme ve İstihbarat, Su Üstü Harbi (SUH), Asimetrik Harp, Silahlı Eskort ve Kuvvet Koruma, Stratejik Tesis Güvenliği gibi görevlerin icrasında, karadan mobil araçlarla ve karargah komuta merkezinden veya uçak gemisi, fırkateyn gibi yüzer platformlardan kullanılabilecek.
SİDA’ya füze sistemlerinin yanı sıra, elektronik harp, jamming yani karıştırma gibi farklı tiplerde faydalı yükler ve farklı haberleşme ve istihbarat sistemleri entegre edilebilecek.
ULAQ projesinde SİDA’nın ardından; istihbarat toplama, mayın avlama, denizaltı savunma harbi, yangın söndürme ve insani yardım/tahliye amaçlı insansız deniz araçlarının da üretilmesi planlanıyor.