OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü 2025 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı, OSTİM OSB Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Genel Kurula, Ankara Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Dr. Ömer Ersoy, OSTİM OSB Genel Kurul delegeleri ve OSTİM ekosistemi temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Divan Başkanlığına OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sıtkı Öztuna, Divan Kurulu Üyeliğine de Gül 86 Kooperatifi Başkanı Evren Bulut oy birliğiyle seçildi.

Genel Kurul Toplantısının açılış konuşmasını yapan OSTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, OSTİM Organize Sanayi Bölgesi yönetiminin geçmişten bugüne uzanan gelişim sürecini ve vizyonunu delegelerle paylaştı.
OSTİM’in, Ankara’nın sanayileşme sürecine imza attığına dikkat çekerek Ankara’daki organize sanayi bölgelerinde OSTİM’li firmaların yoğunluğunu vurgulayan Aydın, “Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (HAB) kurgulanmasında OSTİM olarak görev aldık. Savunma Sanayii Başkanlığı’nın nezdinde Meksika’da benzer bölgeyi inceledik. Sonuçta, HAB OSB Ankara ve bölgemiz için inanılmaz bir katma değer oluşturdu.” dedi.

OSTİM’in OSB’si, vakfı, yatırım şirketi, teknoparkı, kümeleri, üniversitesi ve firmalarıyla bir ekosistem olduğunu anlatan Aydın, “Böyle olması gerektiğine inandığımız için bunları yapıyoruz. Bölgemiz, ülkemiz ve insanlığın iyiliği için yapıyoruz. Biraz belki OSTİM’in sınırlarının dışına çıkıyoruz. OSTİM Organize Sanayi Bölgesi bize enerji katıyor.” değerlendirmesini yaptı.
OSTİM Vakfı’nın eğitim ve teknoloji olmak üzere iki başlıkta faaliyet gösterdiğine hatırlatan Aydın, “Meslek yüksekokullarının organize sanayi bölgelerinde olmasının daha yararlı olacağını savunuyoruz. İlk defa Türkiye’de OSTİM, Gazi Üniversitesi ile birlikte Meslek Yüksekokulunu Organize Sanayi Bölgesine getirmiş oldu. Bunun dışında teknoparkların da sanayi bölgelerinde olmasını savunuyoruz. Bunu da Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Teknokentini OSTİM’e getirerek gerçekleştirdik. ODTÜ’nün OSTİM’e gelmesi bizim için çok değerli ve kıymetli.” görüşlerini aktardı.
Ostim Teknopark’ı kurgularken de üniversite-sanayi iş birliğinin hayata geçirilemeyen taraflarını gerçekleştirmeyi hedeflediklerini dile getiren Orhan Aydın, “Ankara’nın 7 üniversitesini ikna ederek teknoparkımıza ortak ettik.” dedi.
OSTİM Vakfının son olarak OSTİM Teknik Üniversitesi ile bölgeyi taçlandırdığını dile getiren Orhan Aydın, “OSTİM dediğimiz zaman biz bir ekosistemi ifade ediyoruz. Bu ekosistem içerisinde ‘benim bir fikrim var’dan başlayan ve ‘ben şirketimi borsaya açmak istiyorum’a kadar olan bütün soruların cevabını üreten kurumlar var. Aynı zamanda gelişmiş ülkelerin kullandığı ve geçmişte bizim medeniyetimizin de çok önemli bir kurumu olan ahilik teşkilatının yeni versiyonu olan kümeleri oluşturduk. İş ve İnşaat Makineleri, Savunma ve Havacılık, Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri, Medikal Sanayi ve Kauçuk Teknolojileri kümelenmelerimiz sadece OSTİM değil, Ankara çanağındaki ve yakın illerdeki firmaların katıldığı kümelenmelere dönüştü.” dedi.
Orhan Aydın, OSTİM’deki iki kümelenmenin; Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) ve Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesinin (HTK) Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmek üzere oluşturulduğunu vurguladı.
Aydın, şunları kaydetti:
“Türkiye’nin bütün raylı sistemleri hafif metro, metro ve hızlı trenleri de dahil olmak üzere Türkiye’de yapılması konusunda artık tartışmaları bitirdik ve Türkiye’de bunları yapan ciddi firmalarımız oluştu. Bütün dünyanın işlerini de yapar hale geldiler. Durumdan vazife çıkardık. Kendimizi sorumlu hissettiğimiz Türkiye’nin haberleşme teknolojilerini yapacak firmaları organize eden HTK’yı oluşturduk. En son yapılan 5G ihalesinde yüzde 60 yerli katkı paragrafını bu küme yazdırdı.”
Türk ve İslam dünyasından ve Afrika’nın bütün ülkelerinden heyetler ağırladıklarını, talep eden ülkelerle de OSTİM modeli bilgisini paylaşmak üzere iyi niyet protokolleri imzaladıklarını anlatan Aydın, Özbekistan’da OSTİM modeli ile inşa edilen Özbek-Türk Organize Sanayi Bölgesini Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev’in nezdinde yürüttüklerini hatırlattı.
Orhan Aydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“OSTİM Sanayi Bölgesi diye Taşkent’e gittiğiniz zaman sizi karşılayacak. Şu an o bölgemiz faaliyete geçti. Türkiye’den birçok firmamız orada yatırım yapmaya başladı.”
Orhan Aydın, OSTİM’in gelecek vizyonunda sıradan firmaların yer almadığını dile getirerek, ABD’deki Silikon Vadisi örneğinden hareketle OSTİM’i de bir teknoloji vadisi olarak hazırladıklarını anlattı.
Genel kurulda OSTİM OSB Bölge Müdürü Adem Arıcı, 2025 yılı faaliyetleri ve 2026 çalışma programını sundu.

OSTİM’deki değişim ve dönüşümü yönettiklerini belirten Arıcı, “Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun bize vermiş olduğu altyapı, üstyapı, imar, elektrik ve doğal gaz dağıtımı faaliyetlerimizi kaliteli, kesintisiz ve rekabetçi bir anlayışla sürdürdük. 2025 yılı içerisinde buradaki yapılanmayı doğru yönlendirmek üzere hem ruhsatları hem izinleri düzenledik. OSTİM’in çehresini değiştirmek istiyoruz. Binalarımızın cephelerini ve kullanım şekillerini biraz daha büyüterek yapılaşmayı düzgün bir şekilde yapmaya gayret ediyoruz.” dedi.
