SDT Genel Müdürü Ömer Korkut, Defence Turkey dergisi Baş Ediötörü Cem Akalın’a röportaj verdi.
Firmasının çalışmaları hakkında bilgi veren Korkut, son 10 yılda Türk savunma sanayisinin küresel ve bölgesel nedenlerle öne çıktığını söyledi.
Ömer Korkut, Türkiye’nin savunma sanayi cirosunun 2009 yılında 2.9 milyar dolar, 2019 yılının sonunda ise 10.9 milyar dolara ulaşarak yaklaşık 3.5 kat artış gösterdiğini belirtti.
Aynı dönemde SDT’nin 2010 yılındaki cirosunun 5 milyon dolar seviyesinden 2019 yılında 25 milyon dolara çıkarak 5 kat artış gösterdiğini belirten Korkut, firmanın ilk başlarda alt yüklenici olarak faaliyet gösterdiğini hatırlattı.
Korkut, şöyle dedi:
“Ama son döneme baktığımızda SDT sadece ana sistem entegratörlerine veya büyük savunma sanayi firmalarına alt yüklenici ya da tedarikçi olmasının yanında kendisi de orta ölçekli projelerde ana yüklenici ve entegratör olma rollerini üstlenmiş durumda.”
Ömer Korkut, şu anda SDT’de yürüyen proje sayısının 90 olduğunu kaydederek, “Bu rakam SDT ölçekli bir şirket için oldukça ciddi bir rakam” diye konuştu.
Savunma sanayisinin gelişmesinde büyük şirketlerin katkısının çok olduğunu söyleyen Korkut ancak sektörün orta ölçekli projelerde entegratörük rolü üstlenebilecek SDT benzeri şirketlere de ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Korkut, “SDT, bu orta segmentte yer alabilecek önemli bir aday olarak bence Türk savunma sanayisinde rol üstlenmeye başladı ve önümüzdeki dönemde bu rolü daha da perçinleyerek etkisini ve yeteneklerini savunma sanayi ve Türk Silahlı Kuvvetlerine sunmaya devam edecek” dedi.
Korkut, geliştirdikleri veri kayıt sistemlerinin askeri platformlar dışındaki farklı platformlara da kullanılmasının çok erişilebilir bir hedef olduğunu ifade ederek bu yönde çalışmalara devam edeceklerini belirtti.
Ürün odaklı yaklaşımlarının bir sonucu olarak iş ortakları ile beraber geliştirdikleri çanta ve araç tipi RF karıştırıcı projelerini takip ettiklerini söyleyen Korkut, “RF projelerinde hem yurt içi hem yurt dışında yer alıyoruz, yeni projeleri izliyoruz ve bunların içerisinde yer almak için gayret gösteriyoruz” dedi.
SDT Genel Müdürü Korkut, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyacı olan simülasyon sistemlerinin karşılanması amacıyla açılan ihaleleri de takip ettiklerini ifade etti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıl dönümüne firmasının güzel haberler, ürünler, gelişmiş kabiliyetler ve sektöre sağlayacağı katma değerli destekler hedeflediklerini söyleyen Korkut şöyle devam etti:
“Şu kadarını söyleyebilirim ki sürprizlerimiz olacak. Belki de bunları duymak için çok fazla beklemeyeceksiniz. Önümüzdeki dönemde bu anlamda geliştirdiğimiz ürünleri mükemmelleştirmek ve yeni teknolojilerle daha ileri seviyeye getirmek bir yana bu zamana kadar girmediğimiz alanlarda yurt içi ve yurt dışında boşluğunu tespit ettiğimiz farklı sektörlerdeki alanlarda da bu kapsamda çalışmalarımız olacak. Özellikle yenilikçi ürünler, yenilikçi çözümler ve kabiliyetler geliştirmek konusunda daha önce yapılmayan işleri yapma konusunda planlarımızı hem 2023 yılına hem de SDT’nin 20’nci yılını kutlayacağı 2025 yılına getirecek şekilde gerçekleştirmek için çalışmalara devam edeceğiz.”
YAYININ TAMAMINI İZLEMEK İÇİN: