Yakın hava savunma sistemleri savaş gemilerinin son çaresi.
Füze ya da diğer tehditler hava savunma füzelerinden kurtulup gemiye doğru yaklaşmışsa, korunmak için en son başvurulacak silah yakın hava savunma sistemleri.
ASELSAN tarafından geliştirilen Gökdeniz, hem bu alanda Türkiye’yi bir dış bağımlılıktan kurtaracak, hem de muadillerinden çok daha üstün teknolojiye sahip olacak.
KORKUT Kundağı Motorlu Namlulu Alçak İrtifa Hava Savunma Silah Sistemi’nin, deniz platformlarına uyarlanmasıyla geliştirilen Gökdeniz, ilk olarak 2023’te hizmete girmesi planlanan İstanbul fırkateyninde kullanılacak.
Gökdeniz, farklı mühimmatı bir arada kullanabilecek.
Üzerinde 35 mm’lik 2 adet namlu bulunan Gökdeniz, insansız hava araçları, uçaklar, helikopterler, seyir füzeleri gibi tehditlere karşı geliştirildi.
Dakikada 1100 atış yapabilen Gökdeniz’de, yine ASELSAN tarafından geliştirilen 35 mm Parçacıklı Mühimmat ATOM kullanılabiliyor.
ATOM ile diğer klasik mühimmat, Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizmasına aynı anda yerleştiriliyor.
ATOM hedefe yaklaşınca önden infilak ederek, bir parçacık bulutu oluşturuyor.
Ardından gelen klasik mühimmat da böylece hedefi çok daha etkin vuruyor.
Savaş gemileri için vurulması en zor silah, suyu yalayarak gelen seyir füzeleri.
ASELSAN, Gökdeniz’i geliştirirken bunu da düşünmüş.
Platform, 2018 yılında A577 TCG Sokullu Mehmet Paşa Okul Gemisi’nden yapılan atış testinde, neredeyse suyu yalayarak gelen bir hedef uçağı başarıyla takip edip vurdu.
Otonom olarak geliştirilen Gökdeniz’de hedefi otomatik olarak takip edip vurma seçeneği mevcut.
Yetkililer, Gökdeniz’in bağımsız bir sensör sistemine sahip olduğunu kaydederek, bu sensorlerin gemide istenildiği gibi konuşlandırılabileceğine dikkat çekiyor.
Türk donanmasında halen yakın hava savunma sistemi olarak General Dynamics tarafından üretilen Phalanx Ciws kullanılıyor.
20 mm çapındaki Phalanx, 1500 mermi kapasitesine sahip ve 4 km menzilli.
Gökdeniz’in mermi kapasitesinin çok daha fazla olduğu, menzilinin de daha uzun olduğu bildiriliyor.
Gökdeniz’in 2018 Mayıs’ındaki atış testi: