3’üncü Ordu Komutanlığının kontrol ve yönetiminde 9’uncu Kolordu Komutanlığının sevk ve idaresinde, 14’üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığınca icra edilen “Kış Tatbikatı-2025″in Seçkin Gözlemci Günü, Kars’taki Şehit İstihkam Astsubay Kıdemli Üstçavuş İlhan Hamlı Atış ve Tatbikat Alanı’nda gerçekleştirildi.
Tatbikatta Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı ile sivil kamu kurum ve kuruluşları yer aldı.
Türkiye’den 12 bin, ABD, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, İngiltere, Bosna Hersek, Fransa, Gürcistan, İtalya, Kazakistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Moğolistan, Pakistan, Bulgaristan, Libya, Nijer, Tacikistan ve Ürdün’den 199 olmak üzere toplam 12 bin 199 personel Tatbikatta görev yaptı.
Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü’ne katılan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, muharebenin her safhasını içerecek şekilde tasarlanan, birliklerin şiddetli soğuklarda eğitim seviyesini, manevra ve ateş gücünü, kuvvetler arası koordinasyonunu göstermesi bakımından önem tatbikatın bugünkü (Seçkin Gözlemci Günü-05.02.2025) safhasında; ateş destek vasıtalarının himayesinde, zorlu arazi ve hava şartlarında, Hava İndirme ve Başarıdan Faydalanma Harekâtının başarıyla icra edildiğini söyledi.
Bugünün güvenlik ortamının, “Hiç olmadığı kadar karmaşık ve belirsiz” olduğuna dikkat çeken Orgeneral Bayraktaroğlu, “Güvenlik mimarisinin vazgeçilmez bir unsuru ve uluslararası ortamda oyun kurucu olan Türkiye; güçlü ve caydırıcı ordusuyla bu coğrafi ortamda ve kritik dönemde artık küresel bir aktördür.” dedi.
Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Selçuk Bayraktaroğlu şöyle devam etti:
“Bu gerçek doğrultusunda; her geçen gün gelişen yerli ve millî savunma sanayimizin sağladığı imkân ve kabiliyetlerle teçhiz edilen Kara Kuvvetlerimiz; son bir asrın en yoğun ve en etkili faaliyetlerini gerçekleştirerek özellikle terörle mücadele ve hudut güvenliğinde üstün başarılar elde etmekte; küresel barış ve istikrarın tesisi için 3 Kıta, 7 iklimde her türlü görevi başarıyla icra etmektedir. Muharebe tecrübesi; üstün manevra imkân ve kabiliyetleri, ateş desteği, İHA/SİHA ve EH yetenekleri, yetişmiş ve nitelikli personeli ile geçmişi Metehan’a dayanan, 2234 yıllık tarihe sahip, dünyanın en seçkin Kuvvetlerinden biri olan Türk Kara Kuvvetlerinin gururla kullandığı, savunma sanayimizin ürünü olan araç, silah ve sistemler; kendini muharebe sahasında ispat etmiş, muharebenin seyrini değiştirmiş, kuvvet çarpanı olduğunu göstermiştir.”
Org. Bayraktaroğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerinin farklı coğrafyalarda, farklı iklim şartlarında üstlendiği bu görevlerin başarıyla ifa edilmesinde yerli ve millî imkânlarla üretilen sistemlerin ve teçhizatın etkisinin açıkça görüldüğünün altını çizdi.
Org. Bayraktaroğlu, şunları ifade etti:
“Altay Tankı da Bir Sonraki Tatbikatta Yerini Alacak!”
“Şunu özellikle belirtmek isterim ki kullanım ve yönetimde İHA ve SİHA teknolojilerinde bir numarayız. Elektronik harp alanında da lider konumdayız. Bu sistemlerimizin dost ve müttefik ülke ordularınca da aktif olarak kullanılması ise bizlere ayrı bir gurur kaynağı olmaktadır. Diğer yandan Türk mühendislerinin ürünü olan ve emsallerinden daha üstün yüksek hareket kabiliyeti, beka ve ateş gücüne sahip Altay Ana Muharebe Tankı da bu başarı hikâyesine katılacak ve bir sonraki tatbikatta yerini alacaktır.”
Orgeneral Bayraktaroğlu, zorlu kış şartlarında icra edilen harekâtlarda, özel donatım ve eğitimin yanında ihtiyaç duyulan, detaylı planmış ve kesintisiz işleyen iaşe, ikmal ve bakım sistemlerini de tatbikatın icrası sırasında ve bir kısmını da arka planda, yerinde gördüklerini ifade etti.
Dost ve Müttefik ülke askeri personeli ile koordineli çalışmaları da yerinde görerek gurur duyduğunu söyleyen Orgeneral Bayraktaroğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Sayın misafirler, bugün burada bizlerle olan dost ve müttefik ülke kuvvet komutanlarına, seçkin gözlemci ve temsilcilerine, savunma ve askeri ataşelerine, Tatbikata iştirak personeline teşekkür ederim. Ayrıca başta 3’üncü Ordu Komutanlığı olmak üzere, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile TSK Elektronik Harp Komutanlığı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı personeline, kamu kurum ve kuruluşlarımızın değerli katılımcılarına, tatbikatın başarıyla icra edilmesinde emeği geçen tüm silah arkadaşlarıma teşekkür ederim. Bu duygu ve düşüncelerle; Mete Han’dan Sultan Alparslan’a, Fatih Sultan Mehmet’ten Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve bugüne kadarki tüm devlet büyüklerimizi ve komutanlarımızı saygıyla anıyor, güzel vatanımızı bizlere armağan eden, ülkemizin bağımsızlığı ve bölünmez bütünlüğü için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yâd ediyor, kahraman gazilerimiz ile değerli şehit ailelerimize saygı ve şükranlarımı sunuyorum.”
Tatbikatın Seçkin Gözlemci Günü kapsamında düzenlenen basın brifinginde 3’üncü Ordu Komutanlığı Genel Sekreteri Albay Serdar Başer, tatbikatla ilgili bilgi verdi.
Brifingin ardından, Kış Teçhizatlı Komando Kolu tarafından komando andı okundu ve kullanılan teçhizatların tanıtımı yapıldı.
Ayrıca Doğal Afetler Arama Kurtarma Taburu ile Azerbaycan’dan tatbikata katılım sağlayan birlik de kullandığı teçhizatlar hakkında bilgi verdi.
Komandolar, yaptıkları iglo, kar çukuru, kar evi, kar mağarası, eğik barınak, tilki oyuğu gibi mevzilerde geceyi geçirip, dondurucu soğukta barınma, yeme-içme ve teçhizat bakımlarını gerçekleştirdikleri alanların tanıtımını yaptı.
Tatbikata katılan ülkelerin özel kuvvetlerinden oluşan bir tim senaryo gereği belirlenen düşman hedefine sızma operasyonu yaptı.
Helikopterlerle senaryo gereği düşman hedeflerine inen özel kuvvetler, mağaraları imha ederek başarılı şekilde operasyonlarını tamamladı.
Özel kuvvetler timine Atak helikopterleri ile destek sağlandı.
Türk Kara Kuvvetlerine ait modernize ZMA-15 üzerinden insansız sisteme çevrilerek uzaktan kontrol edilebilme ve otonom hareket kabiliyeti kazandırılan Aselsan’ın ZMA-X zırhlı muharebe aracı da ilk kez Kış Tatbikatı’na katıldı.
Tatbikatın seçkin gözlemci günü, F-16 savaş uçaklarının gerçekleştirdiği atışlarla devam etti.
İnsansız Hava Araçları tarafından belirlenen hedeflerin toplarla vurulduğu tatbikatta, bir hedef noktayı da Bayraktar TB2 imha etti.
Derin harekat kapsamında havan bölüğünün sis atışları yaptığı faaliyette, ZMA atışları da gerçekleştirildi.
“Muharebe Sahası Hava Tecrit Harekatı” kapsamında toplanmakta olduğu tespit edilen karşıt kuvvet ihtiyat tank taburuna engel olunması amacıyla Atak helikopterler tarafından muharebe sahasında hava tecrit atışları yapıldı ve hedefler tam isabetle vuruldu.
Tatbikatta, ASELSAN’ın geliştirdiği “Ateş İdare Bilgi Sistemleri” ile atış komutları kolayca hesaplanan hedefler tam isabet vuruldu; zırhlı tanksavar aracıyla CİRİT füze atışı yapıldı.
Bayraktar Akıncı TİHA ise akıllı mühimmatla hedefini imha etti.
Ayrıca Atak’lar, tank takımı gerisinden manevra yaparak hedeflerini yerli füze sistemleri Cirit ve UMTAS’la etkisiz hâle getirdi.
Mayınlı araziden ilerlerken hasar alan bir tanktan yaralı kurtarma harekâtının icra edildiği tatbikatta, obüs ve tanklar tesir atışları yaptı.
Ayrıca mayına karşı kurtarıcı araçla, daha önce mayına basan GZPT’nin tahliyesi sağlandı.
Alandaki hedefleri imha eden F-16’lar ve Türk bayrağıyla havalanan paramotorlar selamlama uçuşu gerçekleştirdi.
Tatbikatta KARGU Vurucu Mini İHA Sistemi ile hedef alınan bir araç imha edildi.
Mini İKA sistemi ACROB ve komodo, proton elit dedektör tünel tespit cihazı, kaideye monteli cirit, Togan ve Serçe 2 mini İHA, Serçe 3 mini İHA, 81 milimetre ve 120 milimetre havan elektronik tevcih sistemi, KN12 keskin nişancı tüfeği, obüs ve fırtına bataryaları, AK 40 GL bombaatarlar ve RPG-7 tanksavar silahları de tatbikatta görev yaptı.
Ayrıca, eksi 25 derece soğuğa dayanıklı yerli ve milli yeni tip kış kıyafetleri kılıfı ve hücum yeleği ile yerli ve millî KBRN kıyafetleri de tatbikatta kullanıldı.
Son bölümde ise birleşik kuvvetlerden oluşan keskin nişancı timi, karşıt kuvvetin makineli tüfek ve tanksavar silahlarının mevzilerini ateş altına aldı.
Türk askerleri ve konuk ülke keskin nişancıları yerli keskin nişancı tüfeği KN-12 ile hedefleri tam isabetle vurdu.
Tatbikatın genelinde havan atışları, arama-kurtarma, birleşik operasyonda iş birliği ve koordinasyonun sağlanması, birliklerin savaş becerilerini test etme, ateş senkronizasyonu ve manevra yapma, giyim, destek gibi kilit konularda eğitim ve faaliyetler yürütüldü.
Öte yandan, kış tatbikatında bazı yeni yerli sistemler de ilk kez yer aldı.
Bu kapsamda, Nefer Kuleli ZMA, MPT-76/5,56 milimetre hafif makineli tüfek, Dragoneye 2, kafes korumalı mini İHA (KAHA), Aslan-3 orta-1 İKA, MİLKED-3A3, Paramotor, BARKAN İKA, Boyga döner kanatlı İHA, UMA keşif ve gözetleme sistemleri kullanıldı.
Tatbikat kapsamında açılan ve ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin yer aldığı bir savunma sanayi sergisi de gezenlerin büyük beğenesini aldı.