Fransa Senatosu, hükûmete Karabağ’ın bağımsızlığını tanıması çağrısında bulundu.
Senatoda 1’e karşı 305 oyla alınan kararda, Azerbaycan’ın derhal 27 Eylül’den sonra kurtardığı kendi topraklarından çıkması isteniyor, Türkiye’ye karşı daha sert politika izlenmesi tavsiye ediliyor.
Kararın herhangi bir bağlayıcılığı bulunmuyor.
Fransa Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Jean-Baptiste Lemoyne bile kararı aşırı buldu.
Lemoyne, “Karabağ’ın tanınmasının kimseye fayda sağlamayacağını, arabuluculuk çabalarını baltalayacağını kaydetti.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı da Fransa’yı yanlı kararlar alacağına, barış için çaba göstermeye çağırdı.
Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bildiride, bu kararın Fransa’nın tarafsız arabulucu gibi gözükme çabalarına da darbe indirdiğine dikkat çekildi
Azerbaycan Parlamentosu, hükûmete, Paris nezdindeki Azerbaycan büyükelçisini geri çekmesi için çağrıda bulundu.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da gazetecilerin sorusu üzerine, Karabağ sorununun 30 yıldır neden çözülemediğinin ortaya çıktığını söyledi.
Akar, “Fransız Senatosu’nun aldığı karar Karabağ sorunun 30 yıldır neden çözülemediğinin açık bir göstergesi olmuştur. Fransa’nın AGİT MİNSK grubunun eş başkanı olarak tarafsız olması gerekmektedir. Bu karar ise bunun böyle olmadığını, Fransa’nın Karabağ ile ilgili çözümün değil, sorunun parçası olduğunu bir kez daha göstermiştir.” dedi.
Uzmanlar, bu kararın Fransa Senatosunda Ermeni yanlısı senatörlerin girişimiyle, yine Ermeni lobisine şirin gözükmek için alındığı görüşünde.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da bir hafta önce yaptığı açıklamada, Karabağ’da Moskova’nın girişimiyle ateşkes sağlanmasının, Fransa ile ABD’nin gururunu incittiğini söylemişti.
Masada kalmaya çalışan Macron yönetimi, Karabağ’a uluslararası barış gücü göndermek için Moskova’yı ikna çabalarını sürdürüyor.