Havacılık ve savunma sanayi alanında yerli yabancı 288 firmanın ürünlerini sergileyeceği SAHA EXPO başladı.
İlki 2018 yılında gerçekleştirilen Fuar, Covid-19 dolayısıyla bu yıl sanal olarak düzenleniyor.
SAHA İstanbul tarafından gerçekleştirilen fuarın açılışına Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, konuşmasında “Savunma sanayinde bağımsızlığı yakalamak, ekonomik ve siyasi bağımsızlıkla eş değerdedir” dedi.
Sektörde ambargo ihtimalinin her zaman varlığını koruduğuna dikkat çeken Varank, 15 yılda dünyanın ilk 100 savunma şirketinin arasına 7 Türk şirketinin girdiğini, 2005’te 30 bin olan çalışan sayısının 73 bine çıktığını, ihracatta yıllık 330 milyon dolardan 3 milyar doları aşan bir kapasiteye ulaşıldığını anlattı.
Varank, şimdiye kadar Ar-Ge harcamalarına 12 milyar TL ayrıldığını, havacılık ve savunma sanayi sektörünün 11 milyar dolarlık bir sektöre dönüştüğünü de kaydetti.
Konuşmasında TÜBİTAK SAGE’ye özel bir bölüm ayıran Varank, kuruluşun geliştirdiği ilk havadan havaya füzenin (Göktuğ Projesi) denemesini bu ay sonunda yapmayı planladığını duyurdu.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise SAHA EXPO’nun Türkiye’nin bu yıl düzenlediği 6. sanal fuar olduğuna dikkat çekti.
Pekcan, tamamen Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen yazılımlarla hayata geçirilen sanal fuarların, pandemi sonrası dönemde de devam edeceğini bildirdi.
Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de savunma sanayinde ekosistem oluşturmanın önemine vurgu yaptı.
“Bizim artık kendi kendine yetebilen, rekabet edebilen bir savunma sanayimiz var. İyi bir gidişatımız var” diyen Demir, bu alanda 2002’de 60 olan proje sayısının 700’ü, 2002’de 50 civarında olan şirket sayısının ise 1.500’ü geçtiğini anımsattı.
Demir, “Önümüzdeki dönemdeki stratejileri belirlemede; savunma sanayinin sürdürülebilirliği, büyümesi, kritik ve katma değerli ürünler öncelikli olmak üzere yerlileştirme sürecine devam etme konuları ön plana çıkmalı” dedi.
“Savunma sanayi harbe hazır hale gelmeli” ifadesini kullanan Prof. Dr. Demir, bunun için ihracata yönelinmesi, çoklu kullanım ile diğer firmalarla birlikte teknoloji geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
SAHA İstanbul Yönetim Kurulu üyesi Haluk Bayraktar ise savunma sanayinin her yıl %10 reel olarak büyüdüğüne dikkat çekti.
Geliştirilen teknolojilerle Türkiye’nin sahada oyunu değiştiren bir konuma geldiğini belirten Bayraktar, “Güvenlik kuvvetlerimiz nasıl gecelerini gündüzlerine katıp çalışıyorlarsa, biz de AR-Ge’lerimizle öyle çalışıyoruz” dedi.
SAHA EXPO’da 3 boyutlu sanal fuar uygulaması XperExpo ile ürünler yakından incelenebilecek, hazırlanan tanıtım videoları izlenebilecek.
Farklı ülkelerdeki ordu mensuplarının, ulusal ve uluslararası alım heyetlerinin, firma temsilcilerinin, akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük ilgi göstermesinin beklendiği fuara 44 ülkeden 288 firma yaklaşık 400 ürünle katılıyor.
Firmalarla diğer firmaları ve alıcıları buluşturacak fuarda, 826 sanal toplantı salonu mevcut ve şimdiden 13 binden fazla ikili ya da çoklu toplantı başvurusunda bulunuldu.
Hangi ürünü kaç ziyaretçinin incelediği firmalara bildirilecek, ziyaretçiler dilerlerse firmalara kartvizitlerini bırakabilecek, onlara dönüş yapılabilecek.
Bu yılki fuarda TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) TJ 300 ve PG 50 motorlarını ilk kez görücüye çıktı.
Orta menzilli gemisavar füze motoru TJ 300 hem kara, hem deniz hem de hava sistemlerine uyarlanabilme yetkinliğine sahip olacak.
PG 50 ise insansız hava araçları için tasarlanan 2 zamanlı motor.
Sadece 19 kg ağırlığında olmasına rağmen 50 HP güç üretiyor.
Fuarda Sarsılmaz da iki yeni makineli tüfeğini sergiliyor.
SAR 762 MT Altay tankında kullanılacak.
Her türlü aşırı hava koşulunda atış yapabilen SAR 127 MT ise hava, kara ve deniz platformlarına monte edilebilecek şekilde tasarlandı.
SAHA EXPO 2020, 9 Nisan’a kadar internet ortamında gezilebilecek.