Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, Anadolu Ajansı (AA) Teknoloji Masası programına konuk oldu ve AA Savunma ve Teknoloji Haberleri Müdürü Göksel Yıldırım ile AA Ekonomi Muhabiri Hülya Ömür Uylaş’ın sorularını cevaplandırdı.
Hakan Altınay, Türkiye’nin özellikle endüstriyel robot teknolojileri konusunda önemli bir birikime sahip olduğunu söyledi.
Robot teknolojisini, “robotun kendisini yapmak” ve “robotu alıp endüstriyel ortamda kullanmak” şeklinde ikiye ayırmak gerektiğini ifade eden Altınay, “Türkiye Teknolojik yetkinlik açısından, endüstriyel bir robotu, endüstriyel bir ortamda kullanma konusunda dünyada önemli bir şeyi başardı.” dedi.
Altınay, şöyle devam etti:
“Buradan şunu söyleyebilirim; robota dayalı, esnek üretim teknolojileri konusunda Türkiye, Avrupa’da da Amerika açısından da Asya açısından da önemli bir birikime sahip. Bu birikim 1990’lı yıllarda Altınay Robot Teknolojileri ile beraber başladı. Bugün biz artık bir araba nasıl yapılır çok iyi biliyoruz. Bu ne demek? Bir arabanın gövdesini geometrik olarak yapıp, üretim teknolojisi olarak bir araç, bir otomotiv hattı yapmaktan bahsediyorum. Bizim şu anda Türkiye’nin en büyük araç yatırımı yapılan, özellikle iki büyük firmanın yeni nesil aracını üreten, -bilmiyorum burada isim verebiliyor muyum ama- Ford ve Volkswagen açısından bakarsanız ticari araç konusunda; 550 robotun tek bir hat üzerinde araç üretimi gerçekleştiren bir sistemi gerçekleştirdik biz Altınay Robot Teknolojileri olarak. Bir tane robot değil, 550 tane sanayi robotu. Yani yüzlerce metre uzunluğunda bir hat. Bu hatta belli düzeyde kalıplardan gelen saçlar, birleşerek adım adım arabanın altı, kasa yanı, arabanın tavanı, kapılar, kaputlar her şeyle beraber geometrik olarak 90 saniyede bir araç gövdesi üretiliyor ve %98,5 kalite hassasiyetiyle yani aracı aslında bir nevi sıfırdan araç yapabiliyorsunuz. Biz artık robotu endüstriyel üretim teknolojileri konusunda üretebilme açısından, bir şey üretebilme açısından önemli bir birikime sahibiz.”
Altınay Teknoloji Grubu Yönetim kurulu Başkanı Hakan Altınay, herhangi bir alanda üretilmek istenen ne varsa onunla ilgili robotlu bir üretim hattı oluşturabileceklerini belirtti.
Altınay Robot Teknolojilerinin, üretim teknolojileri konusunda Avrupa ve dünya ölçeğinde önemli bir başarıya sahip olduğunun altını çizen Hakan Altınay, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Şimdi gelelim endüstriyel robotları üretmek ve ondan sonra özellikle farklı robot kinematiklerine. Bu kinematikten neyi kastediyorum? Bir robot çalışırken uzayda bir çalışma alanı belirler. O yüzden de en karmaşıklarından bir tanesi insan kolu gibi olanı. Dikkat edin uzayda üç dönme hareketi, üç öteleme hareketi yapar. Yani bir cisme bir elinizi götürebilmeniz için beyninizden emir verdiğinizde o emir silsilesi belli aralıklarla işlem yapar. Robot teknolojisi de aynı şekilde bu işlemleri yapıyor. Şimdi biz 1990’lı yıllarda seri olarak robot teknolojilerine devam eden bir ülke olabilseydik, bugün ikinci kısımda size şunu da söylerdim. Biz endüstriyel robot üretme konusunda dünyada en önde gelen şirketlerden bir tanesiydik diyebilirdim ama bugün o pozisyonda değiliz.”
Hakan Altınay, 2019 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının “Hamle Programı” ile Türkiye’nin kendi endüstriyel robotunu yapma konusunda yeniden bir çalışma başlattığını söyledi.
Bu çalışmanın Türkiye’de, ulusal seviyede “hangi firmada hangi teknolojik yetkinlik var?” şeklinde, akademik bir süreçle başladığını ifade eden Altınay, Altınay Robot Teknolojilerinin bu konuda öncü firma olarak seçilip desteklenme kararı alındığı kaydetti.
Buradaki desteklenme kararında, maddi destekten ziyade bu konuda ülkenin seçtiği firma olma özelliğinin daha önde olduğunun altını çizen Altınay, bu hamle programıyla yola çıktıklarını belirtti.
Altınay Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, şu önemli bilgileri verdi:
“Fakat, o gün şöyle bir karar aldık, dedik ki dünyada robot teknolojilerine hakim olan, egemen olan bütün uluslar robotun sadece kendisine değil, robotu var eden komponentlere de egemen oluyorlar. Şimdi buradan ne demek istediğimi anlatacağım. Robota baktığınızda, seyrettiğinizde bir sanayi robotunu, o robotun içindeki yeni nesil teknolojilere hâkim olan ürünleri göremezsiniz. Dışarıdan baktığınızda motoru, robotun gövdesini görürsünüz, bir de kontrol dolabını görürsünüz. İşte biz, hem robot teknolojisini geliştirmek hem de o robota hareket veren, hareket kontrol teknolojilerinde servo motorları, o motorları süren sürücüleri, ana kontrol mimarisindeki kontrol bilgisayarını ve bütün eksenlerde hassasiyeti arttıran ve düşük boşluklu hatta sıfır boşluklu dişli mekanizmalarını geliştirdik. Bu başlı başına bir iş. Şimdi buradan neyi söylemek istiyorum? Şunu söyleyeceğim size. Evde elmayı aldığınızda elinizde bir elma var. Elmanın kabuğunu soymak istiyorsunuz. Diğer elinize de de bir bıçak alırsınız. Elmanın üzerinde gözünüzle gördüğünüzde kenardan yüzeyle elma arasındaki en ince kabuk soyma operasyonunu gerçekleştirirsiniz. Aslında emri beyninize vermişsinizdir. Beyniniz iki elinize bu kontrol yapısını yani 6 eksen, toplamda 12 ekseni tek bir kontrolörde kontrol etmeye başlarsınız. İşte Altınay Robot Teknolojileri 2019 yılında başladığı bu yeni nesil kontrol teknolojisiyle aynı anda 48 tane ekseni kontrol edebilen yeni nesil bir kontrol teknolojisine de sahip oldu. Biz inşallah 2024-2025 yılında temelini atarak Türkiye’de milli seviyede yeni bir robot endüstrisini de hayata geçirmeye başlıyoruz. Kısa adı GRASS. GRASS‘ın açılımı da ‘Gelişmiş Robotik Akıllı Sanayi Sistemleri.’ Artık GRASS adıyla ilerleyen dönemde sanayi robotları ve bu sanayi robotlarının alt bileşenlerini görmeye başlayacağız. Biz 30 sene evvel karar verip yola çıktığımız bu teknolojik yetkinliği tekrardan 30 sene sonra bir daha baştan, sıfırdan kurmaya başladık.”