Millî Savunma Bakanlığı (MSB) Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı bu hafta İstanbul Sarayburnu’na aborda olan Türkiye’nin millî imkânlarla inşa ettiği ilk fırkateyn olan TCG İstanbul’da yapıldı.
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Ankara’dan savunma muhabirleriyle birlikte İstanbul’a gitti ve İstanbul’da görev yapan bir grup basın mensubunun da katılımıyla Haftalık Bilgilendirme Toplantısı TCG İstanbul’da gerçekleştirildi.
Tuğamiral Aktürk’ün sunumunun tamamını yayınlıyoruz:
Kıymetli Basın Mensupları, Preveze Deniz Zaferi’nin yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü münasebetiyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarlanan ve İstanbul Tersanesi Komutanlığımızda inşa edilen ilk yerli ve millî fırkateynimiz TCG İstanbul’da düzenlediğimiz Millî Savunma Bakanlığı Haftalık Basın Bilgilendirme Toplantısı’na hoş geldiniz.
Bu vesileyle; Türk donanmasının gücünü tüm dünyaya gösteren Preveze Deniz Zaferi’nin 487’nci yıl dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü’nü şimdiden kutluyor, Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa’yı, şanlı ecdadımızı, tüm şehit ve gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz.
27 Eylül’de Preveze Deniz Zaferi’nin Yıl Dönümü ve Deniz Kuvvetleri Günü dolayısıyla, 15 gemi ile İstanbul Boğazı’nda “Denizde Geçit Töreni” icra edilecek, ayrıca 8 gemi ile 8 liman ziyareti yapılacak ve gemiler halkımızın ziyaretine açılacaktır.
Değerli Basın Mensupları, bekamıza yönelen tüm tehdit ve tehlikelere karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüren Türk Silahlı Kuvvetlerimizin devam eden operasyon ve arama-tarama faaliyetleri kapsamında son bir haftada;
– 1 PKK’lı terörist daha teslim olmuş,
– Pençe-Kilit başta olmak üzere operasyon bölgelerinde tespit edilen; teröristlere ait mağara, sığınak ve barınaklarda ele geçirilen çok sayıda silah, mühimmat ve muhtelif malzeme kullanılamaz hâle getirilmiştir.
Son bir hafta içerisinde; Tel Rıfat’ta 10, Menbic’de 7 olmak üzere imha edilen 17 kilometre tünel ile birlikte, Suriye Harekât Alanlarında imha edilen tünel uzunluğu 622 (Tel Rıfat: 250 / Menbic 372) kilometre olmuştur.
Kesintisiz devam eden hudut güvenliği faaliyetleri çerçevesinde hafta boyunca;
– Sınırlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 4’ü terör örgütü mensubu olmak üzere 312 şahıs yakalanmış, 833 şahıs ise hududu geçemeden engellenmiştir.
– Böylelikle, 1 Ocak’tan bugüne kadar hudutlarımızdan yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 6 bin 989, hududu geçemeden engellenen kişi sayısı da 51 bin 141 olmuştur.
Yine, bu hafta içerisinde Van hudut hattında yapılan arama-tarama faaliyetlerinde yaklaşık 1,5 kilogram (1.405 gram) uyuşturucu madde ele geçirilmiştir.
İkili iş birlikleri, bölgesel inisiyatifler ve çok uluslu görevlerdeki aktif rolü ile bölgesel ve küresel güvenlik ve istikrar için vazgeçilmez bir aktör olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, dost ve müttefik ülkelerdeki eğitim-danışmanlık faaliyetlerine de başarıyla devam etmektedir.
Kahraman Azerbaycan ordusunun işgal altındaki öz topraklarını kurtarmak amacıyla başlattığı ve 44 gün süren “Vatan Muharebesi”nin beşinci yıl dönümü ve “27 Eylül Şehitleri Anma Günü” münasebetiyle Azerbaycan’ın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü uğruna hayatını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet ve minnet, kahraman gazilerimizi ise saygı ve şükranla anıyoruz.
Öte yandan, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, bölgede yaşanan insani trajediyi her geçen gün daha da derinleştirmektedir.
Son olarak aralarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerinin de bulunduğu bir grup ülkenin Filistin’i tanıma kararını memnuniyetle karşılıyor, alınan kararların iki devletli çözüm hedefine katkı sağlamasını ve süreci hızlandırmasını temenni ediyoruz.
Uluslararası toplumu; söz konusu olumlu gelişmelerle yetinmeyip, Filistin Devleti’nin kurulmasını imkânsız hâle getirmeye çalışan ve bölge ülkelerine karşı pervasız saldırılarına her geçen gün yenilerini ekleyen İsrail’e karşı aktif tedbirler almaya çağırıyoruz.
Kıymetli Basın Mensupları, Sayın Bakanımız,
19 Eylül’de; Bakanlığımızda düzenlenen ve ülkemizin farklı şehirleri ile dost ve kardeş Azerbaycan’dan gelen gazilerimizin de katıldığı “Mustafa Kemal Atatürk’e Gazi Ünvanı Verilmesi ve 19 Eylül Gaziler Günü” törenine iştirak etmiş, kahraman gazilerimiz ve değerli aileleriyle bir araya gelmiş,
Aynı gün (19 Eylül) beraberinde Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Bakan Yardımcıları ile İstanbul’da düzenlenen TEKNOFEST’e katılmıştır.
TEKNOFEST’te Sayın Bakanımızın himayelerinde bağlı kuruluşumuz ASFAT AŞ ile İtalya’nın Magnaghi Havacılık Şirketi arasında “Ortak Girişim Sözleşmesi” imzalanmıştır.
20 Eylül’de, Ankara’da konuşlu 5’inci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğümüzü ziyaret ederek inceleme ve denetlemelerde bulunan Sayın Bakanımız,
21 Eylül’de Birleşmiş Milletler (BM) 80’inci Genel Kurulu’na katılmak ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere ABD’ye giden Sayın Cumhurbaşkanımıza refakat etmektedir.
Sayın Genelkurmay Başkanımız 23 Eylül’de, ülkemize ziyaret gerçekleştiren ve Deniz Kuvvetleri Komutanımız ile görüşen Suriye Deniz Kuvvetleri Komutanı’nı kabul etmiştir.
Suriye Deniz Kuvvetleri Komutanı ve beraberindeki heyet; Ankara temaslarının ardından, Gölcük ve İstanbul’u ziyaret etmektedir.
Değerli Basın Mensupları, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; etkin, caydırıcı ve saygın niteliklerini pekiştirmek maksadıyla kapsamlı eğitim ve tatbikat faaliyetlerini de aralıksız sürdürmektedir.
22 Eylül’de başlayan ve Doğu Akdeniz’de başarıyla devam eden Türkiye-Mısır Dostluk Denizi (Bahr El Sadaka) Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü, Donanma Komutanımız ve Mısır Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı’nın katılımı ile bugün (25 Eylül) icra edilmektedir.
22-26 Eylül tarihleri arasında Taranto Körfezi/İtalya’da düzenlenen ve TCG Alemdar ile katıldığımız Italian SMEREX Denizaltı Arama Kurtarma Davet Tatbikatı’nın seçkin gözlemci günü faaliyetleri bugün (25 Eylül) yapılmaktadır.
NATO’da, uçak gemisi görev gruplarının da katılımıyla dinamik olarak planlanan ve icra edilen Neptune Strike geliştirilmiş Teyakkuz Faaliyeti (enhanced Vigilance Acitivity-eVA) 22-26 Eylül tarihleri arasında Adriyatik ve İyon Denizi’nde düzenlenmektedir.
Bahse konu faaliyete; TCG Anadolu çok maksatlı amfibi gemisi, TCG Gökova fırkateyni, TCG Heybeliada korveti ve TCG I.İnönü denizaltımızdan müteşekkil Anadolu Görev Grubu ve NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2’de görevli TCG Barbaros ile iştirak edilmektedir.
– Portekiz’deki Repmus/Dynamic Messenger NATO Deniz Harekâtı,
– Romanya’daki NATO Steadfast Interest-II tatbikatları yarın (26 Eylül) tamamlanacaktır.
– Singapur’da Pacific Reach Arama Kurtarma,
– Portekiz’de NATO Tiger Meet Karma Hava Harekâtı,
– Hollanda’da Bold Machina/Autumn Waves NATO Deniz Özel Harekât ile,
– Macaristan’da Adaptive Hussar Fiilî Arazi Davet tatbikatlarına katılım sağlanmaktadır.
– Amfibi Görev Grup Komutanlığımızca, 22-26 Eylül tarihleri arasında İzmir Körfezi’nde “Şehit Elektronik Astsubay Başçavuş Eren Ördek Harekâta Hazırlık ve Fiilî Silah”,
– Harp Karargâhı ve Muhabere Elektronik Tesisler Komutanlığımız tarafından ise 16-26 Eylül tarihleri arasında Ankara’da Ferdî Seferberlik eğitimleri icra edilmektedir.
Ayrıca,
– 26 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında Almanya’da Ramstein Alloy-III NATO Fiilî Hava,
– 29 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında Fransa’da Wildfire Deniz Savunma Harekâtı Davet tatbikatlarına iştirak edilmesi,
29 Eylül-10 Ekim tarihleri arasında ise;
– Konya’da Millî Anadolu Ankası Eğitimi’nin yapılması,
– Romanya’da Sarmis Komando Harekâtı Davet Tatbikatı’na katılım sağlanması planlanmaktadır.
NATO Müttefik Harekât Komutanlığında görevli Millî Askerî Temsilciler (NMR Başkanları) 21-27 Eylül tarihleri arasında ülkemizi ziyaret etmektedir.
NATO Kosova Gücü (KFOR) ihtiyat birliği rotasyon planlaması kapsamında, 25-26 Eylül tarihlerinde kara ve hava yolu ile Kosova’ya intikal edecek İhtiyat Taburumuz, 1 Ekim’de Çok Uluslu Taburdan 4’üncü kez icra edeceği Kosova Operatif İhtiyat Taburu görevini 3 ay süreyle devralacaktır.
– Türkiye-Mısır Dostluk Denizi Tatbikatı kapsamında 22-26 Eylül tarihleri arasında Mısır Deniz Kuvvetlerine ait Tahya Mısr ve Fouad Zekry gemileri tarafından Aksaz’a,
– Endonezya Deniz Kuvvetlerine ait İskender Muda tarafından 24-29 Eylül tarihleri arasında Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Kuvveti görevi çerçevesinde Mersin’e liman ziyaretleri yapılmaktadır.
NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2 görevi kapsamında,
– TCG Barbaros tarafından 26-28 Eylül tarihleri arasında Katanya/İtalya’ya,
– Almanya Deniz Kuvvetleri unsuru Rugen tarafından 1-3 Ekim tarihleri arasında; İzmir’e liman ziyaretleri gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.
TCG Alemdar tarafından ise 28-30 Eylül tarihleri arasında Split/Hırvatistan’a liman ziyareti yapılacaktır.
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızca,
– 22 Eylül’de muharip uçaklarımız ile Karadeniz’de eğitim uçuşu gerçekleştirilmiştir.
– NATO Güvence Tedbirleri kapsamında, Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağımız tarafından 22-25 Eylül tarihleri arasında Litvanya hava sahasında görev icra edilmekte,
– NATO Hava Unsur Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri bünyesinde yürütülmekte olan Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında bugün (25 Eylül) Romanya hava sahasında icra edilen “Entegre Hava ve Füze Savunma Harekâtı Eğitimi”ne 2 adet F-16 uçağımız ile katılım sağlanmaktadır.
20-21 Eylül tarihlerinde Çekya’da düzenlenen ve 18 ülkeden 21 gösteri ekibinin katıldığı “NATO Days in Ostrava & Czech Air Force Days 2025 Havacılık Gösterileri”nde “En İyi Gösteri Uçuşu” ödülünü alan Türk Yıldızları Akrobasi timimizi tebrik ediyoruz.
SOLOTÜRK tarafından 27-28 Eylül tarihlerinde Malta’da düzenlenecek “Malta International Airshow”da gösteri uçuşu yapılması planlanmaktadır.
Diğer yandan, 27 Eylül’de Mehteran Birlik Komutanlığımızca, NATO Uluslararası Günü (NATO International Day) etkinlikleri kapsamında NATO Kara Komutanlığı/İzmir’de konser verilecektir.
Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, doğal afetlerle mücadeleye ilgili kurumlarımızla koordinasyon içerisinde katkı vermeye devam etmektedir.
AFAD Başkanlığının talebiyle Rize’de meydana gelen sel felaketi kapsamında görevlendirilen 3 helikopter ile selden etkilenen vatandaşlarımız tahliye edilmiştir.
Kıymetli Basın Mensupları, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin güçlü, modern ve etkin savunma kapasitesinin yerli ve millî savunma sanayi ürünlerimizle geliştirilmesi çalışmaları kapsamında;
Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketimiz tarafından muhtelif adet ve çapta silah ve mühimmatın teslimatları tamamlanmıştır.
17-21 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul’daki stantlarımıza yoğun ilgi gösteren halkımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Diğer yandan varlığıyla gücümüze güç katan Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının 38’inci (26 Eylül 1987) kuruluş yıl dönümünü kutluyor, Silahlı Kuvvetlerimizi daha da ileriye taşıyacak çalışmalarında başarılar diliyoruz.
Personel ve askerî öğrenci alım/temin faaliyetlerimiz planlandığı şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda, 15 Eylül’de başlayan;
– “Türk Silahlı Kuvvetleri 2025 Yılı Hukuk Sınıfı Muvazzaf Subay Adayı Temini” başvuruları 15 Ekim,
– “2025 Yılı Kara Kuvvetleri Komutanlığı Uzman Erbaş ve Sözleşmeli Erbaş/Er Temini ” başvuruları 16 Ekim’de sona erecektir.
22 Eylül’de başlayan;
– 2025 Yılı Millî Savunma Üniversitesine Öğretmen/Mühendis Sınıfı Muvazzaf Subay Adayı Temini ile,
– 2025 Yılı Tabip, Diş Tabibi Sınıfı Sözleşmeli/Muvazzaf Subay ve Özel Nitelikli Beden Eğitimi Öğretmeni Sınıfı Muvazzaf Subay Adayı Temini başvuruları 6 Ekim’de tamamlanacaktır.
Sonuç olarak yüksek donanımı, tecrübeli personeli ve üstün harekât kabiliyetiyle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, milletimizin güveninden aldığı güçle;
– Hudutlarımızın güvenliğinin sağlanmasından terörle mücadeleye,
– Denizlerimizde ve semalarımızda hak ve menfaatlerimizin korunmasından uluslararası barış ve istikrara katkı sunmaya kadar üstlendiği tüm görevleri dün olduğu gibi bugün ve yarın da azim, kararlılık ve yüksek bir sorumluluk bilinciyle yerine getirmeye devam edecektir.
TCG İSTANBUL, MİLGEM projesi çerçevesinde %85 yerlilik oranı ile İstanbul Tersanesi̇ Komutanlığında inşa edı̇ldi.
İSTİF sınıfı fırkateynlerin ilk gemı̇sı̇ ve yerli imkânlar ile üretilen ilk firkateyndir.
TCG İSTANBUL projesine 27 Eylül 2019 tarihinde başlandı.
04 Şubat 2020 tarı̇hı̇nde kızağa konulan TCG İSTANBUL, 23 Ocak 2021 tarı̇hı̇nde denize ı̇ndı̇rı̇ldi ve 19 Ocak 2024 tarı̇hı̇nde hizmete girdi.
TCG İSTANBUL, ana görev fonksiyonları Hava Savunma Harbi, Denizaltı Savunma Harbi ve Su Üstü Savunma Harbi olan çok amaçlı bir firkateyn.
Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı (ARMERKOM) ve HAVELSAN tarafından ortaklaşa geliştirilen, modern ve son teknoloji ürün olan Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi (ADVENT) ile entegre olarak;
ROKETSAN tarafından geliştirilen;
* Satıhtan Satha Atılan ATMACA Güdümlü Mermisi,
* Millî Dikey Lançer Atım Sistemi ile Satıhtan Havaya Atılan HİSAR-D Güdümlü Mermisi,
ASELSAN tarafından geliştirilen;
* CENK 3 Boyutlu Arama Radarı, AKREP Atış Kontrol Radarı, Elektronik Harp Sistemi ve GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemleri ile donatılı.
TCG İstanbul’un Genel Özellikleri:
Tam Boy | 113,27 m |
Maksimum Genişlik | 14,42 m |
Tam Yük Deplasmanı | 3171 t |
Draft (Su Çekimi) | 4,15 m |
Ekonomik Süratte Seyir Siası | 5700 nm (10545 km) |
İmkân ve Kabiliyetler:
TCG İSTANBUL’un sahip olduğu ADVENT Savaş Yönetim Sistemi, komuta heyetinin taktik komuta ve kontrol gereksinimlerini, tanımlanmış resminin gemi ve birlik çapında oluşturulmasını, taktik durumu değerlendirme ve lehe çevirmek için gerekli karar destek, sensör ataması, silah tahsisi, angajman planlamaları ve bunlara ilişkin tüm etkinlikleri kendi mimarisi içerisinde gerçekleştiriyor.
Sistem, otomatik olarak sensör-silah eşleşmesi yaparak optimum zamanda azami mesafede karşı angajman yapabilme imkânı sunuyor.
Ayrıca ağ desteği; görev grubu içerisinde bulunan diğer gemiler ile veri alışverişi yapabilme ve diğer gemilerin silah/sensörlerini kullanabilme imkânı sağlıyor.
Geminin sahip olduğu sensör silahlar: (Millî olarak geliştirilen sensör ve silahlar koyu renk ile belirtildi.)
Gemideki Aktif Sensörler;
* CENK 3 Boyutlu Arama Radarı (Milli Sistem)
* VISION MASTER Seyir Radarı
* ALPER-P LPI S/Ü Gözetleme Radarı (Milli Sistem)
* FERSAH Sonarı (Milli Sistem)
* Akrep Atış Kontrol Radarı (Milli Sistem)
* AHTAPOT Elektro Optik Dayrektör (Milli Sistem)
Gemideki Pasif Sensörler;
* Elektronik Harp Süiti (Milli Sistem)
* IFF Sistemi (Milli Sistem)
* Lazer İkaz Sistemi (Milli Sistem)
* Torpido Karşı Tedbir Sistemi (Milli Sistem)
* TSK X-BAND Uydu Muhabere Sistemi (Milli Sistem)
Gemideki Silah Sistemleri;
* 76 mm. Süper Rapid Top,
* HİSAR-D RF Güdümlü Mermisi (Milli Sistem)
* Millî Dikey Atım Lançer Sistemi (Milli Sistem)
* Torpido Kovan Sistemi (Milli Sistem)
* 25 mm. Stabilize Makineli Tüfek (Milli Sistem)
* Kalkan Çaf Sistemi (Milli Sistem)
* ATMACA Güdümlü Mermisi (Milli Sistem)
* GÖKDENİZ YHSS (Milli Sistem)
* HIZIR TKAS Sarf Edilebilir Dekoy (Milli Sistem)
ATMACA Güdümlü Mermisi;
ATMACA Silah Sistemi, 10 yıllık geliştirme sürecinin sonunda yapılan kalifikasyon test ve atışları ile kullanılabilirliği onaylanan, ROKETSAN tarafından geliştirilmiş ve üretilmiş üstün yetenekleri olan bir sistem.
ATMACA Silah Sistemi ve Güdümlü Mermisinin bazı özellikleri:
* 120 deniz mili menzil.
* Yüksek hassasiyetli radar arayıcı başlık.
* Elektronik karıştırmalara karşı koruyucu tedbirler.
* Otomatik olarak gelişmiş atış planı hazırlama imkânı.
* 16 adete kadar dönüş noktası tanımlama imkânı.
* 3 boyutlu dönüş noktası tanımlama yeteneği sayesinde 10000 feet yüksekliğe kadar olan kara parçaları üzerinden intikal edebilme yeteneği (Barometrik altimetre sayesinde güdümlü mermi, kara üzerindeki güncel yükseklik bilgisini edinebilir.)
* Nokta iletişim sağlayan ver bağı sayesinde güdümlü mermiyi ateşleyen platform/kullanıcı, mermi ile uçuş boyunca haberleşebiliyor.
Bu sayede, görev iptali ve görev güncelleme yapabiliyor ve güdümlü mermiden arayıcı başlık durumu, mevki, yakıt yüzdesi vb. bilgileri edinebiliyor.
* Su üstü ve kara koordinatı hedeflerine karşı etkin.
* Atış kontrol sistemi aynı anda 4 güdümlü mermiyi ateşleyip destekleyebiliyor.
* Yerinden saldırı imkânı.
* Su sathından hücum ve yüksek manevra kabiliyeti.
* Atış kontrol sisteminin, eğitim modu, test/bakım modu ve veri kaydetme yeteneği de var.
Yakın gelecekte, güdümlü mermi ve silah sisteminin; denizaltından atılacak şekilde kapsüllü form, Kızılötesi Görüntüleyici Başlık ve Kızılötesi Görüntüleyici Başlık ile Radar Arayıcı Başlığı birlikte taşıyan Hibrit Başlık ile geliştirilmesi bekleniyor.
Hisar-D RF G/M Sistemi; satıhtaki unsurların bekasını sağlamaya yönelik olarak nokta ve bölge hava savunması kapsamında, tehdidi imha etmek maksadıyla geliştirilen sistem.
Millî Dikey Lançer Atım Sistemi (MİDLAS) üzerinden ve kanister içinden dik atılan HİSAR-D RF G/M’si, hedefe ulaşmak için ilk dönüş manevrası, veri bağından alınan bilgi ile gerçekleştirilen ara safha güdüm ve RF Arayıcı’dan alınan bilgi ile gerçekleştirilen son safha güdüm işlevlerini ardışık olarak gerçekleştirerek hedefe ulaşıyor.
Hisar-D RF G/M’si, deniz unsurlarına tehdit teşkil eden uçak, helikopter, insansız hava aracı ile bu hava platformlarından/denizden/karadan tekli veya çoklu salvolar halinde atılabilen, elektronik taarruza karşı korumalı, G/M’lere karşı yüksek manevra kabiliyetine sahip Satıhtan Havaya Milli G/M’dir.