logo-sonsticky-logologo-sonlogo-son
  • Anasayfa
  • Özel Haberler
    • Özel Haberler

      Türkiye’nin Savunma Teknolojileri Diğer Ülkelerin Radarında

      İki Kadının Gözünden Gece Ankara’ya “Hürkuş Bakışı”

      Türkiye, Deniz Platformlarındaki Tecrübesiyle Uçak Gemisi Üretmeye Hazır

  • Türkiyeden Gelişmeler
    • Türkiyeden Gelişmeler

      ASELSAN’dan Bir Millileştirme Daha

      Türkiye’nin Lazer Silahları: ARMOL, LSS ve ALKA

      Karada, Havada, Denizde, Her Daim Hazırlar…

      5G Savunma Alanında da Köklü Değişikliklere Yol Açacak

  • Dünyadan Gelişmeler
    • Dünyadan Gelişmeler

      Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biden’la Görüştükten Sonra F-35 Konusunu Yoluna Koymayı Diliyoruz

      Havada Haberleşen Mini Akıllı Mühimmat

      Akar: Biz NATO’nun Bir Parçasıyız, ABD ve AB ile Birlikteyiz. F-35’leri İstiyoruz

  • Anasayfa
  • Güncel Haberler
  • “İkinci TEI TS-1400’ün İmalatı Tamamlandı, Seri Üretim 2024’te”
8 Ocak 2021

TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, TRT Radyo-1’de Belma Şahaner’in hazırlayıp sunduğu “Yerli ve Milli” programına telefon bağlantısıyla katılarak Şahaner’in sorularını cevaplandırdı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Belma Şahaner

Öncelikle TUSAŞ hakkında bilgi veren Akşit, açılımının Türkiye Uçak Sanayi AŞ olduğunu ifade etti.

TUSAŞ Engine Industries TEI

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“TUSAŞ, Türkiye Uçak Sanayii, Kıbrıs ambargosundan sonra malumunuz, devletimiz Silahlı Kuvvetler Vakfı (TSKGV-Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı) ve buna bağlı olarak ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi, Türkiye Uçak Sanayii olarak da TUSAŞ’ı kurmuştu 1970’li yıllarda. 1985 yılına gelindiğinde TUSAŞ ikiye bölündü TAI ve TEI olarak. TUSAŞ Aircraft (Aerospace) Industries ve TUSAŞ Engine Industries. Aircraft dediğimiz uçağın gövdesini yapan kısım. Ankara Kazan’da TAI olarak bildiğimiz uçak fabrikamız. TEI da TUSAŞ Engine Industries baş harflerinde, motor firması (Eskişehir’de) olarak ayrıldı. Şirketimiz 1985 yılında bu şekilde kurulduktan sonra %54’ü Silahlı Kuvvetler Vakfımıza doğrudan veya dolaylı olarak ait bir Silahlı Kuvvetler Vakfı iştirakidir TEI.”

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

Tüm Savuş Uçaklarımızın Motoru TEI’da Üretiliyor

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“Şu anda gökyüzünde uçan bütün F-16 savaş uçaklarımızın motorları TEI’da imal edilip, test edilip teslim edilmiştir. O zamandan bu zamana, 35 yıldır TEI ciddi aşamaları kaydetmiş; şu an itibariyle yıllık, geçen yıl itibariyle 460 milyon dolar civarında bir ciroya ulaşmış durumdadır. Bunun da yaklaşık 300 milyon dolar civarındaki cirosunu ihraç etmektedir. Türkiye’deki savunma sanayisinde en büyük ihracatçılardan birisidir.”

TEI’ın, uçak motorlarının hem parçalarını hem de modüllerini ürettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Akşit, gelinen son aşama itibariyle milli motor TS1400’ün tamamını üretmeyi başardıklarını ifade etti.

Prof. Dr Akşit, motorların bakım onarım servislerini de kurarak bu hizmetleri verdiklerini, devletin “Milli Savunma Sanayi Teknoloji Hamlesi“yle beraber sağladığı destekle, özgün motor geliştirmek üzere ciddi bir Ar-Ge ve tasarım ekibi oluşturduklarını söyledi.

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“Şu geldiğimiz durumda TEI, dünya genelinde uçak motoru imal eden dört, beş büyük firmaya, bu dört büyüklere, dünya genelinde uçak motoru parçası imal edip -hatta modülü diyoruz; motorun bir bölümünü komple imal edip, teslim ediyoruz- imal edip teslim eden, ikinci kuşak uçak motoru imalatçıları arasında dünyanın en önde gelen firması haline gelmiştir. Aslında bu Covid araya girdi; dünyanın en büyük uçak motoru imalatçıları tarafından üst üste iki yıl “en iyi tedarikçi” seçildik yaklaşık 4 bin firma arasından dünya genelinde. Tabii seçilirken, hem fiyatımız rekabetçi hem kalitemiz gerçekten çok iyi.“

Gökyüzünde Şu An Ne Kadar Uçak Varsa En Az Yarısı TEI Parçalarıyla Uçuyor

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“Şu an itibariyle bütün dinleyicilerimizin hemen hemen çoğunun kullanmış olduğu, yurt içi uçuşlardan da bildiğiniz Boeing 737 ve Airbus 320’lerin motorlarında dünyadaki en büyük tedarikçiyiz yani çoğu dinleyicimiz bilmez ama her zaman bindiğimiz uçakların motorlarının en zor ve dönen parçalarını biz TEI olarak Eskişehir’de gururla imal ediyoruz ve bunları üreticilere gönderiyoruz. Onlar da motorlara takarak sizlerin hizmetine sunuyorlar. Bu itibarla dünyada şu an itibariyle 45 değişik motor için 1500 civarında parçayı aktif olarak üretiyoruz ve bu motorları da göz önüne aldığımızda, gökyüzünde uçan şu an itibariyle ne kadar uçak varsa en az yarısı TEI’ın parçalarıyla uçuyor diye söyleyebiliyoruz.“

“Bizim Motorumuz Muadilinden 30 Kg Kadar Daha Ağır Ama 120 Beygir Fazla Güç Üretiyoruz“

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“Anka için geliştirdiğimiz, sonra Aksungur ve Akıncı’da da hatta Bayraktar TB-3’te de kullanılacak olan PD170 dizel İHA motorumuz sınıfında dünyanın en iyi motoru. Hatta Selçuk Bayraktar kendi testlerinde de açık ara en iyi motor olduğunu teyit etti. Tabii jet motorlarında en iyi olmak daha zor. Öteki İHA motorları genellikle pistonlu olduğu için dizel motorda da çok iyi bir iş çıkardı ekibimiz. Şimdi bu TS1400 aslında bir jet motoru. Helikopter motoru dediğimiz şey bir jet motorudur. Burada, dünya liderlerinin arasında en iyi motoru yapmak gerçekten zor ama motorumuz muadiline göre hiç de aşağıda kalmayacak şekilde iyi bir motor. Yabancı muadillerine göre aşağıda kalan yönü, biz malzeme, alaşım tedariki konusunda sıkıntı yaşadığımız için ve kısıtlamaya tabi olacak, tek kaynakta üretilen malzemeleri kullanmama yönünde bir karar aldığımız için, dünyanın her yerinden tedarik edilebilecek malzemeleri kullandığımız için, kullandığımız malzemeler sektörde en üstün özelliklere sahip malzemeler değil. Bir alt sınıftaki malzemeler ki tedarikinde sıkıntı yaşamayalım diye kasıtlı olarak yaptık. Öyle olunca da yüksek sıcaklıkta daha az yük taşıyabilen malzemeler olduğu için motorumuz bir 20-30 kg daha rakibinden ağır olacak. Bunu biliyoruz. Bu çok kötü bir şey değil. Bunun da şöyle üstesinden geliyoruz: Bizim motorumuz bütün kategorilerde mevcut kullanılan ithal motordan daha üstün güç üretecek şekilde tasarlandı. Şöyle örnek vereyim: Sürekli uçuş gücü bizim motorumuzun 1411 beygir; rakip mevcut motorun 1292 beygir ki yaklaşık 120 beygir daha fazla güç üretiyoruz biz sürekli. Kalkış anında motorun, ki asıl kategorisi buradan belirleniyor; kalkış anında kalkış gücü rakip motorun 1373, bizim motorumuzun 1470 beygir; yaklaşık 100 beygir daha fazla güçle kalkıyor. Bir de acil durum kalkışı var ki herhangi bir arıza durumunda özellikle eğer helikopter tehlikeli bir göreve gittiyse oradaki personeli oradan çıkarması gerekiyor; motorlarından biri isabet aldıysa ve çalışmıyorsa, tek motorla, yakıtı biraz boşaltarak, mühimmatı atarak sadece personelle oradan kaçabilecek şekilde bir tek motoru aşırı zorlama modu var, buna tek motorla kalkış diyorlar. Tek motorla kalkışta bizim TS1400 motorumuz 1700 beygirin üzerinde güç üretiyor, rakip motor ise 1637 beygir güç üretebiliyor yani bütün bu güç kategorilerinde bizim motorumuzun gerçekten rakip motordan daha üstün güç ürettiğini söyleyebiliriz.“

Prof. Dr. Akşit, 5 Aralık 2020’deki törende ilk TS1400 motorunu çalıştırılmış, testi yapılmış, bitmiş olarak teslim ettiklerini kaydetti.

“Tabii test yapılmış derken bütün testleri değil” diyen Akşit, “Temel testlerini yaptık. Çekirdek motoru biz belki 200’den fazla test ettik bu teslim töreninden önce. Güç türbinini test ettik ama tabii ki bütün testleri tamamlanmış değil çünkü olgunlaştırma testleri; daha epey bir yolumuz var.” dedi.

Prof. Dr. Akşit şöyle devam etti:

“Biz bunu artık motor biter bitmez artık helikoptere takılabilir hale gelir gelmez TAI’a hemen teslim ettik ki paralelde hızlı yürüyelim diye. TAI bu motoru aldı ve hemen helikoptere takma denemelerini yaptılar. O da başarılı oldu. Helikoptere takma derken bunu pil gibi alıp hemen tık diye helikoptere takılması gibi anlaşılmasın. Fiziksel olarak yerleştirmenin de ötesinde bunun gövdeyle bağlandığı şaftla, dişli kutusuyla dinamik analizleri beraber -kaput analizler diyoruz- epey bir işi var. Elektronik haberleşmesi var. Uçuş bilgisayarıyla aralarındaki haberleşmenin tesis edilmesi, bunların tesis edilmesi yani motor entegrasyonu aylarca süren hatta yıl süren bir operasyon. Şöyle örnek vereyim: Biz Anka’nın motorunu teslim ettikten bir yıl bir ay sonra ilk uçuşu gerçekleşti. Entegrasyon çalışmaları TAI’da hemen başlasın diye biz ilk motorumuzu teslim ettik.”

İkinci Motor Müjdesi

Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit – TEI Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü

“İkinci motorumuzun imalatı, bunun ikiz kardeşinin imalatı bitti; şu an bunu da buradan duyurmuş olayım. Nasip olursa önümüzdeki bir iki hafta içinde ilk testini, ilk çalıştırmasını da yapacağız ikinci motorun. Üçüncü motorumuzun bir-buçuk ay içinde imalatı bitiyor. Ondan bir ay kadar sonra dördüncü motorumuz. Yani önümüzdeki altı ay içinde en az beş tane motorumuz olacak. Biz bunları değişik testlere tâbi tutacağız. Sertifikasyon gereği ve motorun değişik, zorlu şartlarda sorunsuz uçabileceğinden emin olmak için epey bir test var. Sayısız testlere maruz kalacak. Bu testlerin yaklaşık olarak iki yıl sürmesi öngörülüyor. Hedefimiz inşallah 2024 yılında hem testleri hem de sertifikasyon sürecini tamamlayarak, bürokratik işlemlerini tamamlayarak, uçuş iznini tamamlamış olarak 2024 yılında seri imalat motorlarımızın teslimatına başlamayı hedefliyoruz.“

TEI TS1400 Motoru

Paylaşmak için;
Etiketler; motor, tei, TS1400, TUSAŞ Motor

Güncel Haberler;

16 Ocak 2021

ASELSAN’dan Bir Millileştirme Daha


Daha fazla
16 Ocak 2021

Türkiye’nin Lazer Silahları: ARMOL, LSS ve ALKA


Daha fazla
16 Ocak 2021

Karada, Havada, Denizde, Her Daim Hazırlar…


Daha fazla

Takip Edin >

En Son Haberler

ASELSAN’dan Bir Millileştirme Daha

Türkiye’nin Lazer Silahları: ARMOL, LSS ve ALKA

Karada, Havada, Denizde, Her Daim Hazırlar…

5G Savunma Alanında da Köklü Değişikliklere Yol Açacak

İnovasyonda Plug and Play Dönemi

Yenilikçi Teknoloji İçeren Bir Ürün 20 Yılda Geliştirilebiliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Biden’la Görüştükten Sonra F-35 Konusunu Yoluna Koymayı Diliyoruz

Havada Haberleşen Mini Akıllı Mühimmat

Akar: Biz NATO’nun Bir Parçasıyız, ABD ve AB ile Birlikteyiz. F-35’leri İstiyoruz

“ABD Karadeniz’e Vurucu Dron Konuşlandırdı”

ABD Donanmasına Yeni Destroyer ve Fırkateynler Geliyor

Zeliha Nine’nin Mehmetçik Sevgisi

Akıncı Yeni Testi de Tamamladı

Hayatını Kıbrıs Türklerinin Davasına Adamıştı

75 Yıl Sonra Gelen Madalya

Dünyanın 4. Büyük Kompozit Tesisi Üretime Başladı

“Trump Bir Çılgınlık Yapar mı?” Korkusu

TUSAŞ Fotoğraf Yarışması’nın Kazananı ATAK Oldu

Nurol Makinanın Başarısının Sırrı: Konfor Alanını Terk Etmek

Arifiye Ortaokulu Öğrencisi Caner, savunmasanayi.org İçin Tasarladı

SOM Füzesi Maketi Sahibini Bekliyor

Türkiye’nin İlk Milli Fırkateyni, Denize İndirilmeyi Bekliyor

Polonya’dan Üst Düzey Ziyaret

Çalıştırılan İkinci TEI-TS1400’e İlişkin Detaylar Paylaşıldı

Yunanistan’dan Karasularını Kısmen 12 Mile Çıkarmaya Hazırlanıyor

Demir: Hala F-35 Projesinin Bir Parçasıyız

Akar: Fransa’dan Özür Bekliyoruz

İspanya’nın Zırhlı Araçlarının Bakımını COHEMO Yapacak

Türk Savunma Sanayinde 2021 Programı

“Uzayda İlk Hedef Mini Uydu Fırlatma Sistemi”

Etiketler

ABD Akdeniz Almanya aselsan Azerbaycan Doğu Akdeniz Ege Ege Denizi Ermenistan F-35 fnss Fransa Füze havelsan Hulusi Akar iha israil karabağ Karadeniz Kıbrıs Libya MSB nato otokar roketsan rusya S-400 savunma savunma sanayi Siber siha SSB stm suriye Teknoloji tsk TUSAŞ TÜBİTAK tübitak sage Türk Deniz Kuvvetleri Türk Donanması Türk Hava Kuvvetleri Türkiye Yunanistan İsmail Demir

Arşivler

© 2020 - Savunma Sanayi. Tüm Hakları Saklıdır.