FNSS, askeri zırhlı kara araçlarında Türkiye’nin yüz akı olan bir firma.
ZAHA sınıfında bir aracı dünyada sadece Amerika Birleşik Devletleri üretebiliyordu.
FNSS, Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları kapsamında kendisine verilen çok önemli bir görevi daha başarıyla yerine getirerek, bu araçların dünyadaki ikinci üreticisi olmayı başardı.
TCG Anadolu Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi’nde göreve başlayan ZAHA’ların üzerinde aracı, taşıdığı ve karaya çıkardığı personeli korumak için yine FNSS üretimi ÇAKA Uzaktan Komutalı Kule (UKK) bulunuyor.
Kule, 12.7 mm makineli tüfek ve 40 mm otomatik bomba atar ile donatılı.
FNSS, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda ÇAKA UKK’nin iki yeni konfigürasyonunu geliştirdi.
Bunlardan biri, ÇAKA 30/AT-O UKK…
Deniz koşularına, korozyona karşı dayanıklı olarak tasarlanan kuleye yüksek ateş gücü, vuruş performansı ve düşük geri tepmeye sahip CANİK VENOM LR, 30 mm otomatik top entegre edildi.
ÇAKA 30/AT-O kulesi, atışa hazır iki adet ROKETSAN OMTAS tanksavar füzesi ile de tam anlamıyla bir savaş makinesine dönüştü.
Kuleye, kullanıcı talebi doğrultusunda, farklı tip ve menşeli tanksavar füze sistemleri de entegre edilebiliyor.
Bu kabiliyet, 4 km’yi aşan etkili bir menzil ile ana muharebe tankları başta olmak üzere, çeşitli tehditlerin yüksek isabetle bertaraf edilmesini mümkün kılıyor.
ÇAKA’nın bir diğer konfigürasyonu ise ÇAKA AT-K…
ÇAKA AT-K’ye yerli üretim CANiK M2 QCB 12.7 mm makineli tüfek ve 2 adet ROKETSAN KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Füze Sistemi entegre edildi.
FNSS, farklı konfigürasyondaki iki kuleyi ilk kez IDEF 2025 Fuarı’nda sergileyecek.
Korozyona karşı dayanıklılık ve sızdırmazlık özelliklerinin en üst düzeyde olması ile ön plana çıkan ÇAKA UKK Sistemleri, her türlü kötü hava ve deniz durumunda güvenle kullanılabiliyor.
ÇAKA 30/AT-O ve ÇAKA AT-K düşük ağırlık ve daha yüksek ateş gücü ihtiyacını karşılamak için tekerlekli ve paletli kara araçlarının yanı sıra, sahil güvenlik gemileri ve hücum botlar gibi diğer su üstü insanlı ve insansız araçlara da kolaylıkla entegre edilebiliyor.
Adını büyük Türk denizcisi, Çaka Bey’den alan ÇAKA UKK Sistemleri hafifliği, nişancı için sağladığı koruma, hedef tespiti, güvenilirliği, atış hassasiyeti ve araç içinde daha az iç hacim kaplaması ile kullanıcıya önemli ölçüde taktik avantaj sunuyor.
Zırhlı amfibi muharebe araçları, kara ve deniz unsurları arasındaki önemli bağlantıyı sağlayarak çıkarma harekâtlarında birliklerin hızlı ve güvenli biçimde karaya ulaşmasını sağlıyor.
Yüksek manevra ve intikal yeteneğine sahip bu araçlar, özellikle adalar veya ulaşımı zor kıyı hatlarında, harekâtın seyrini etkileyen stratejik bir kuvvet çarpanı hâline geldi.
Personel taşıyıcı ve komuta aracı olmak üzere farklı konfigürasyonları bulunan Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına 2023 yılında teslim edildi.
ZAHA, hâlihazırda sınıfında dünyanın en gelişmiş aracı.