Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda, Türk savunma sanayiinin “Çelikkubbe”sini güçlendirecek stratejik projelerin hayata geçirilmesi amacıyla düzenlenen “Hava Savunma ve Füze Sistemleri İmza Töreni” Ankara’da yapıldı.
HAVELSAN’ın ev sahipliğinde düzenlenen törene, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, SSB Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar, ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve sektör temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Prof. Dr. Haluk Görgün, Savunma Sanayii İcra Kurulunda (SSİK) alınan kararların sözleşmeye dönüştürülmesi süreçlerinin titizlikle sürdüğünü belirtti.

Görgün, son İcra Kurulunda, Silahlı Kuvvetleri için özellikle taarruzi sistemler ve hava savunma sistemleri tedariki yönünde kararlar alındığını hatırlattı ve şu hususları ifade etti:

“Bu süreçte Roketsan ve ASELSAN şirketimiz geçmişte ürettikleri, geliştirdikleri, daha evvel envantere kazandırdıkları hava savunma, yakın ve uzun mesafeli hava savunma sistemlerine ilaveten; bugün yine Roketsan’ın daha evvel yine envantere kazandırılmış taarruzi sistemler ve bunların gelişmiş versiyonları ile alakalı sözleşmeleri imzaladık. Şirketlerimiz gece gündüz durmadan var olan sistemleri iyileştirme, geliştirme, etki gücünü artırma ve kahraman ordularımızın caydırıcı gücünü ortaya koyabilecek kabiliyetleri artırmak üzere çalışmalarına devam ediyorlar.”
“Hem İhtiyacı Karşılıyor Hem de İhraç Ediyoruz”

Prof. Dr. Haluk Görgün, gelinen noktada, imzalanan sözleşmelerin ve ihracat başarısının mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi ve Türkiye’nin savunma sanayiinde sınıf atladığını vurguladı.
Görgün, Türkiye’nin artık küresel bir oyuncu olduğuna dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bugün gelinen noktada Allah’a çok şükür imzaladığımız sözleşmeler ve bu sözleşmeler kapsamında birtakım ürünleri ihraç eder konuma gelmiş olmanın da ayrı bir mutluluğunu yaşıyoruz. Türkiye artık savunma sanayii ürünü ihraç eden ülkeler arasında ilk 10’da kendine yer bulan bir ülke. Hava savunma sistemleri ihtiyaçlarını karşılarken diğer taraftan farklı kademelerde, mertebelerde hava savunma sistemlerini ihraç edebilen bir ülke konumuna geldi.”
“Çelikkubbe’nin Yazılım ve Donanımı Tamamen Yerli”

Hava savunma doktrinindeki “Çelikkubbe” kavramına ve sistemlerin yerliliğine de değinen Görgün, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Tabii Çelik Kubbe yapısıyla ta geçmişten başlayan katmanlı hava savunma sistemleri mimarisinin tüm unsurlarının hamdolsun hem alt sistemlerini hem bunların bütünleşik bir şekilde bir ağ yapısı içinde çalışabilecek hem yazılım ve donanımlarını yerli ve millî üretebilme kabiliyetine sahip olmak… Diğer taraftan da caydırıcılığımızı artıracak taarruzi sistemlerin de yine seri üretimini imzalamış olmak ve bunların menzillerini, bunların etki alanlarını artıracak çalışmaların devam etmesinin huzuruyla, mutluluğuyla çalışıyoruz.”
“Sürdürülebilir Bir Ekosistem Oluşturduk”

Prof. Dr. Görgün, Türkiye’nin son 23 yılda savunma sanayiinde yakaladığı ivmenin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şirketlere ve genç mühendislere duyduğu güvenin bir sonucu olduğunu belirtti.
Bu güvenle birlikte ortaya çıkan ürünlerle kendi kendine yeten, sürdürülebilir bir ekosistem oluşturduklarını ifade eden Görgün, “Dost ve müttefik ülkelerle de ürettiklerini paylaşan ve ihracatta ilk 10 arasına giren bir savunma sanayii ihracatçısı ülke konumuna geldik. Yaptıklarımız kıymetli, başardıklarımız anlamlı ama biz hep beraber biliyoruz ki daha çok yapacaklarımız var. Daha çok geliştirmemiz gerekiyor. Biz ekibimize, sektörümüze güveniyoruz. Hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.
Sektör Liderlerinden “Stratejik Güç” ve “Seri Üretim” Mesajı

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da törendeki konuşmasında, atılan imzaların ülke açısından stratejik önem taşıdığını vurguladı.
Akyol, “Bugün gerçekten ülkemiz açısından stratejik imzalara şahitlik ettik. Hava savunma sistemlerimizin yüksek adetlerde üretimi için imzalar attık. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci ise imzalanan projelerin, TSK’nın gücüne güç katacağını belirtti:

İkinci, şöyle devam etti:
“Bugünkü imza töreniyle aslında Silahlı Kuvvetlerimizin stratejik gücüne çok ciddi katkı sağlayacak birçok projeyi de hayata geçirmiş olduk. Uzay sistemlerinden hava savunma sistemlerine, tanksavar sistemlere ve stratejik sistemlere kadar birçok projenin seri üretim anlaşmasını bugün imzaladık. Hayırlı, uğurlu olsun.”
“Ülkemizin Bekasına Ciddi Katkı Sağlayacak”

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar da projelerin kritik niteliğine dikkati çekerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Avşar, şunları kaydetti:
“Bugün imzaladığımız projeler ülkemizin bekasına çok ciddi katkılarda bulunacak, Silahlı Kuvvetlerimizin caydırıcılığını artıracak, vurucu gücünü artıracak gerçekten çok kritik projeler. Bu projelerde emeği geçen Millî Savunma Bakanlığımıza, Silahlı Kuvvetlerimize, Savunma Sanayii Başkanlığındaki çalışma arkadaşlarıma ve firmalarımıza çok teşekkür ediyorum. Ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum.”
KAYNAK: savunmasanayi.org / Savunma Sanayii Başkanlığı