Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi SAHA İstanbul’un 6’ncı Olağan Genel Kurulu 24 Mayıs’ta İstanbul Teknik Üniversitesi Maçka Kampüsünde yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, dünyanın farklı bölgelerinde ortaya çıkan çatışma ve krizlerin, kurallara dayalı uluslararası sistem olarak tanımlanan yapının çözüm üretme kapasitesinde ciddi bir zayıflama oluştuğunu ortaya koyduğunu söyledi.
Uzun yıllar boyunca küresel güvenliğin teminatı olarak görülen bazı büyük aktörlerin artık ortak güvenlik ilkeleri yerine giderek daha fazla kendi çıkarlarını öncelediğine dikkat çeken Kacır, bu dönüşümün, geçmişte büyük aktörlerin koruyucu şemsiyesi altında yer alan ülkeleri ve bölgeleri derin bir stratejik yalnızlıkla ve savunma zafiyeti ile baş başa bıraktığına dikkat çekti.
“Böylesine kırılgan ve öngörülemez bir küresel tablo karşısında tüm dünya genelinde ülkeler stratejik caydırıcılık kapasitesini artırmak üzere daha fazla yatırım yapıyor” diyen Kacır, şöyle devam etti:
“Savaş paradigmalarını değiştiren insansız hava araçlarımız Bayraktar TB2, Bayraktar TB3, Akıncı, Anka, Aksungur; insansız savaş uçaklarımız Kızıl Elma, Anka-III, yüksek manevra kabiliyeti ve düşük radar izine sahip 5’inci nesil savaş uçağımız Kaan; eğitim uçaklarımız Hürkuş, Hürjet; helikopterlerimiz Atak ve Gökbey; Mavi Vatan’da özgürce yol alan MİLGEM, TCG Anadolu; seyir füzelerimiz SOM, ATMACA, süpersonik hızlarda çalışan hava-hava füzelerimiz Gökdoğan, Bozdoğan; dünyanın her noktasından hiçbir kısıtlamaya takılmaksızın görüntü almamızı sağlayan uydumuz İmece ve daha niceleri. Bu projelerin her biri dünyada ancak birkaç ülkenin sahip olabildiği teknolojik kabiliyetlerimizin kanıtıdır. Savunma sanayi ekosistemimizde yer alan tüm aktörler arasındaki güçlü iş birliği, uluslararası standartlarda üretim yetkinliği ve yenilikçi arge anlayışı sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda dost ve müttefik ülkelerin savunma ihtiyaçlarına cevap vermeyi de Allah’ın izniyle mümkün kılıyor… Ülkemiz, sahip olduğu altyapı, mühendislik kabiliyeti ve insan kaynağıyla savunma ürünlerinde kendi öz yeterliliğini sağlamanın yanında bu alanda halen %80 dışa bağımlı olan yani bizim 20 yıl önceki durumumuzda olan Avrupa’nın güvenliğinde de somut sorumluluk alabilecek kabiliyete sahiptir.”
Millî Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay da konuşmasına, “Bugün burada sadece bir genel kurul vesilesiyle değil, aynı zamanda yerli ve millî bir kalkınma hamlesinin, kutlu bir yürüyüşün, büyük bir hayalin gerçeğe dönüşmesinin yeni bir aşamasını birlikte karşılamak için bir aradayız.” sözleriyle başladı.
Alpay, şöyle devam etti:
“Saha İstanbul’un 6’ncı olağan genel kurulu bu anlamda bir dönüm noktasıdır çünkü artık savunma sanayiinde dışa bağımlılığı azaltan değil dışa bağımlılığı ortadan kaldıran, teknoloji ihraç eden, stratejik vizyonuyla dost ve müttefik ülkelere daha fazla güven veren bir yapıya sahip olmanın arifesindeyiz. Türkiye’nin bağımsızlık yürüyüşünün mühenk taşlarından biri olan SAHA İstanbul’un 10’uncu yılını gururla ve büyük bir heyecanla kutluyoruz. Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi hâline gelen ve millî teknoloji hamlesinin öncü destekçilerinden biri olan SAHA İstanbul, bir kümelenme modelinin ötesine geçerek, millî üretim yeteneklerimizin stratejik bir taşıyısı hâline gelmiştir.”
Savunma, havacılık ve uzay teknolojileri sanayinde yer alan 52 farklı sektörden 1.300’den fazla firma ve 29 üniversitenin üyesi olduğu SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ise konuşmasında şu hususları ifade etti:
“2024 İtibarıyla 7,2 Milyar Dolarlık İhracata Ulaştık”
“Bundan 20 yıl önce %80 oranında dışa bağımlı olduğumuz bir savunma sanayiinden, bugün yerlilik oranını %80’lere taşıyan bir Türkiye’ye ulaştık. Bayraktar TB2’den KAAN’a uzanan bu dönüşüm, sadece teknolojik bir gelişme değil milletin kaderine sahip çıkma iradesidir. Bayraktar TB2 ve TB3, AKINCI, KIZILELMA, Anka, Kaan gibi özgün platformlarımızla küresel bir marka haline geldik. 180’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 2024 itibarıyla sektör olarak artan bir ivmeyle 7,2 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştık.”
“Sanayii İhracatında %1,6’lık Pay ile 11’inci Sıradayız”
“Küresel savunma sanayii ihracatında yüzde 1,6’lık pay ile 11. sıraya yükselmemiz kat ettiğimiz mesafenin ve uluslararası alandaki rekabet gücümüzün en önemli göstergesi. Türkiye, 185 ülkeye 230 çeşit savunma sanayii ürünü satarak, 2024 yılında savunma ve havacılık sanayi ihracatını %29 artırdı. Yılın ilk 4 ayındaki veriler 2025 yılında da bu rakamların çok daha üstüne çıkacağımızı gösteriyor. ABD, Fransa ve Rusya gibi ülkelerin domine ettiği bu pazarda, Türkiye’nin kendi millî teknolojileriyle bu seviyeye ulaşması, azmin ve doğru stratejilerin bir sonucu. Ancak hedefimiz, bu sıralamada daha da yukarıya tırmanmak.”
“Gücünü KOBİ’lerden Alıyor”
SAHA İstanbul’un gücü, %64’ünü KOBİ’lerin oluşturduğu esnek ve dinamik yapısından gelmektedir. Bu yapı bize hızlı ve yenilikçi bir üretim kapasitesi sunarken, tedarik zincirinde yerli derinleşmeyi de sağlamaktadır. KOBİ’lerimizden büyük sanayi kuruluşlarımıza ve üniversitelerimize kadar tüm paydaşlarımızla ana yüklenici firmalarımız arasında güçlü bir entegrasyon kurarak, Ar-Ge ve teknoloji gelişimini tabana yayıyor, ihracat ve küresel tedarik zincirine hep birlikte dâhil oluyoruz.”
“SAHA Olarak Durmadan, Yorulmadan Geleceği İnşa Etmekle Mükellefiz”
“Teknolojinin asimetrik bir hızla ilerlediği, sınırların bulanıklaştığı bu çağda; SAHA olarak durmadan, yorulmadan, sadece bugünü değil geleceği de inşa etmekle mükellefiz. Ülkemizin çıkarlarını önceleyen, kendi gücüne güvenen, yerli ve milli çözümler üreten bu ekosistemi daha da büyütmek, daha da güçlendirmek mecburiyetindeyiz. Bu 10 yılda çok şey başardık ama daha yapılacak çok işimiz, gidilecek çok yolumuz var.”
“Antalya’da Uluslararası Uzay Kongresi’nin (IAC 2026) 77’ncisi Gerçekleşecek”
“Uluslararası Uzay Federasyonu tarafından 1949 yılından bu yana düzenlenen ve küresel uzay ekosisteminin tüm paydaşlarını bir araya getiren dünyanın en prestijli etkinliklerinden biri olan, Uluslararası Uzay Kongresi (IAC 2026)’nin 77’ncisi 05-09 Ekim 2026 tarihlerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın riyasetinde, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve SAHA İstanbul’un ev sahipliğinde Antalya’da gerçekleştirilecek. Kongre kapsamında dünyanın dört bir yanından gelen uzay endüstrisinin profesyonelleri, akademisyenler, bilim insanları Türkiye’deki uzay ekosistemiyle bir araya gelerek iş birliklerini güçlendirme ve deneyim paylaşımı fırsatı bulacak.”
Yeni Yönetim Kurulu’nda da Sektörün Önemli İsimleri Yer Aldı
11 teknik komitenin yer aldığı SAHA İstanbul Genel Kurulunda konuşmaların ardından divan heyeti seçimi yapıldı.
Faaliyet planı ve yıllık bütçe tasarısının görüşülmesi ve onaylanmasından sonra, bilanço ve gelir gider tablosu ile Denetim Kurulu raporu okundu; Yönetim ve Denetim Kurullarının ibrası ve seçimi gerçekleştirildi.
Yapılan seçim sonucunda Haluk Bayraktar yeniden Yönetim Kurulu Başkanı olurken, Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ Genel Müdürü İlhami Keleş, Aselsan Genel Müdürü Ahmet Akyol, Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ Genel Müdürü Dr. Mehmet Demiroğlu, Altınay Savunma Teknolojileri Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Altınay, Sedef Tersaneleri Genel Müdürü Erkan Mete, BMC Otomotiv, Tank ve Yeni Nesil Araçlar Genel Müdürü Mehmet Karaaslan, Yongatek Genel Müdürü Ali Baran, Arca Savunma Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Rodoplu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil, TUSAŞ Motor Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Akşit, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın gibi sektörün önemli isimler yönetimde görev aldı.