OTOKAR Genel Müdürü Aykut Özüner, Türk savunma sanayisinin 1059 adetle tek kalemdeki en büyük zırhlı kara aracı ihracatı olan Romanya COBRA II sözleşmesi ile ilgili olarak Anadolu Ajansından Göksel Yıldırım’a açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin ilk askeri zırhlı kara aracı üreticisi olan OTOKAR, güçlü rakiplerini geride bırakarak Romanya Milli Savunma Bakanlığı şirketi C.N. Romtehnica S.A’nın (Romtehnica) açtığı 857 milyon avro büyüklüğündeki 4×4 Taktik Tekerlekli Hafif Zırhlı Araç Alımı İhalesini kazandı.
Bu kapsamında üretim, teslimat ve yatırımlarına devam eden OTOKAR, bu çalışmalar sürerken, yerel üretim hazırlıklarına yönelik ara hedeflerin zamanında yerine getirilmediği ve geç teslimat iddiasıyla 1 milyar 952 milyon ve 2 milyar 326 milyon lira tazminat ödeme talebiyle karşı karşıya kaldı.
Projede iş ortaklığı yaptığı Automecanica SA’nın paylarının %96,77’sini yaklaşık 85 milyon avroya almak için sözleşme görüşmelerine başlayan Türk firması, bu sürecin nisan ayında tamamlanmasını hedefliyor.
OTOKAR, bu satın alma ile küresel büyüme hedeflerinde stratejik bir adım attı.
Firma, Avrupa Birliğinde kendi fabrikasıyla zırhlı araç üreten bir savunma sanayi şirketi olmayı ve Avrupa Birliği savunma programlarında daha etkin şekilde yer almayı amaçlıyor.

OTOKAR Genel Müdürü Aykut Özüner, Automecanica SA yatırımını, mevcut Romanya projesinin yanı sıra OTOKAR’ın global pazarlarda büyüme hedeflerine de hizmet edecek çok önemli bir adım olarak öngördüklerinin altını çizdi.
Özüner, “OTOKAR, bu satın alma ile Avrupa Birliği’nde üretim yapan bir savunma sanayii şirketi olmayı hedeflediklerini ifade etti.
OTOKAR’ın bu girişimi aslında kendisiyle birlikte Romanya savunma sanayisini de büyütecek bir adım olarak değerlendirilebilir zira Romanya Hükûmeti, kara sistemlerinde yerel üretim kabiliyeti kazanmak ve savunma sanayinde Avrupa’nın tedarikçileri arasında yer almak istiyor.
OTOKAR’ın yatırımları, tam da Romanya’nın bu hedeflerine ulaşması için çok büyük bir fırsat. (Bu cümle tamamen savunmasanayi.org’un yorumudur)
“Öncelikli müşterimiz Romanya Ordusu olmakla birlikte, OTOKAR bu yatırımla Avrupa bünyesindeki savunma odaklı programlar kapsamında güçlü tedarikçi adaylarından biri olacak. Bu stratejik adımla Avrupa’daki askeri tedarik süreçlerinde daha aktif rol almak istiyoruz. Romanya’nın, OTOKAR’ın Avrupa faaliyetleri kapsamında stratejik bir merkez hâline gelmesini hedefliyoruz.”
OTOKAR’ın Romanya’ya 1059 adet COBRA II aracı teslim etmenin yanı sıra ülkede NATO standartlarında modern bir üretim altyapısı oluşturulmasına yönelik güçlü bir taahhütü de var.
“Bu sözümüzün somut bir göstergesi olarak Romanya’da yatırım kararı aldık. Bu yatırımla Romanya’nın Mediaş kentinde halihazırda faal durumda bulunan bir üretim tesisini bünyemize katmayı hedefliyoruz. Bir taraftan da araç teslimatlarını ve üretime yönelik hazırlık çalışmalarını sürdürüyoruz.
Bu yatırım kararımız hem sektörde hem de Romanya kamuoyunda büyük bir mutlulukla karşılandı. Romanya’ya NATO standartlarında bir üretim tesisi kazandırmak ve Avrupa’da bir üretim tesisine sahip olma niyeti OTOKAR’ın kara sistemlerindeki iddiasını bir kez daha güçlendirdi. Bu gelişmelerin Birleşik Arap Emirlikleri, Estonya başta olmak üzere farklı coğrafyalarda yürüttüğümüz projelerde sergilediğimiz başarıları pekiştireceğine inanıyoruz. Küresel pazarlarda büyüme hedeflerimiz doğrultusunda farklı coğrafyalarda birçok projeyi takip etmeye ve global pazarlarda büyümeye devam ediyoruz.”
OTOKAR Genel Müdürü Aykut Özüner, sözleşme takviminde yer alan ara hedeflerin zamanında yerine getirilmemesi iddiasıyla ortaya çıkan ödeme taleplerine yönelik olarak, kullanıcıdan gelebilecek ödeme taleplerini ön gördüklerini ve yaşanan gecikme ve uyuşmazlıkların ilave ödeme talebine yol açma ihtimali bulunduğunu kamuoyu ile daha önce paylaştıklarını hatırlattı.
Bunların, geçmiş döneme ait talepler olduğunu belirten Özüner, şu an itibarıyla üretim hazırlıkları özelinde bir gecikme ve yükümlülüklerinin kalmadığına dikkat çekti.
“Büyük uluslararası savunma projelerinde benzer süreçler yaşanabiliyor. Yasal haklarımızı saklı tutarak, müşterimizle yapıcı diyaloğumuzu sürdürüyoruz. Romanya’da yatırım yapma kararımız da projedeki iddiamızın en büyük göstergesi. Gerekli altyapı ve üretim tesislerine sahip olan Automecanica SA, Romanya Savunma Bakanlığı tarafından verilen ulusal operatör yetkisinin yanı sıra, savunma sanayii ürünlerinin üretimi ve ihracatına yönelik gerekli resmi izin ve lisanslara halihazırda sahip.”
Gelinen noktada OTOKAR, Romanya’daki üretim yatırımlarını tamamladı.
İkinci çeyrekte deneme üretimleri başlayacak; bunu seri üretim takip edecek.
OTOKAR Genel Müdürü Aykut Özüner, proje kapsamında şu ana kadar 240 adet COBRA II teslimatı yapıldığını, projenin ilk aşamasına yönelik olarak 276 aracın teslimatının bu ay (Şubat) tamamlanacağını belirtti.
Sonraki teslimatlar, Romanya’daki üretimle devam ettirilecek.