Türkiye’nin savunma sanayiinde stratejik ve öncü firması Makine ve Kimya Endüstrisi Anonim Şirketi (MKE AŞ) bu yıl IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’na Ar-Ge odaklı yaklaşımı ve “Güç Yeniden Tanımlandı: Ezber Bozmaya Geliyoruz!” sloganıyla damga vurmaya hazırlanıyor.
MKE, yalnızca bugünün değil, geleceğin muharebe konseptlerine yönelik geliştirdiği yenilikçi sistemleri ilk kez bu fuarda sahneye çıkaracak.
Bu yılki fuarı diğerlerinden ayıran en önemli fark, MKE’nin tamamen yerli mühendislik kabiliyeti ve ileri Ar-Ge yatırımlarıyla geliştirdiği yeni nesil savunma çözümlerini kamuoyunun beğenisine sunacak olması.
MKE’nin bu yılki fuar vizyonu, dijitalleşen ve farklılaşan asimetrik konseptlere cevap verebilen, sürdürülebilir ve entegre sistem mimarilerini esas alan ürünler üzerine kurulu.
Firma, ileri teknoloji ürün ve sistemleriyle, Etkin-Basit-Ucuz (EBU) anlayışı kapsamında çözüm sunmak istiyor.
Mini ve mikro İHA tehditlerine karşı geliştirilen Drone Savunma Sistemi (DSS), çok katmanlı ve entegre drone savunma çözümü sunuyor. IDEF 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda tanıtılacak olan yerli ve entegre Drone Savunma Sistemi (DSS), mini/mikro İHA’lar ve taktik dronların artan tehditlerine karşı çok katmanlı ve çevik koruma sağlıyor.
Katmanlı Savunma Yapısı
Tamamen MKE üretimi olan Komuta Kontrol Merkezi, radarlar ve silahları içeren bu sistemle Makine ve Kimya Endüstrisi, dünyanın İHA tehdidine karşı aradığı çözümü sunmaya hazırlanıyor.
MKE, IDEF 2025’te düşük radar izi, yüksek hassasiyet ve uzun menzilli taarruz kabiliyetine sahip yeni Dolanan Mühimmat Ailesi’ni tanıtacak. Kara ve deniz platformlarına entegre edilebilen sistem; keşif, tespit ve imha görevlerini tek çatı altında topluyor.
Varyantlar:
– Elektrik motorlu: 40 km menzil, 5 kg harp başlığı
– Türbin motorlu: 65 km menzil, 18 kg harp başlığı
– Anti-jammer destekli: 40 km menzil, RF arayıcı opsiyonlu
Öne Çıkan Özellikler:
– Taşınabilir lançer, düşük radar izi, yüksek isabet oranı,
– Jammer dayanımı, alçak irtifa uçuş, yerli itki sistemi,
– Kara ve deniz görevlerine uygun modüler yapı.
MKE, bu sistemle modern sahada Türkiye’ye taktik üstünlük kazandırmayı hedefliyor.
PİRANA Kamikaze İnsansız Deniz Aracı (KİDA), yarı otonom yapısı, düşük maliyet ve yüksek etki prensibiyle deniz operasyonlarına yeni bir boyut kazandırıyor. Özellikle kıyı güvenliği ve asimetrik tehditlere karşı etkin bir çözüm olarak öne çıkıyor. TCG Anadolu ve Bayraktar TB3 ile gerçekleştirilen müşterek tatbikatta uzaktan komuta ile hedefi başarıyla imha eden PİRANA IDEF 2025’te ilk kez sergilenecek.
MKE, IDEF 2025’te yüksek teknolojiyle donatılmış yeni nesil drone sistemlerini vitrine çıkaracak. Elektronik harp ortamlarına karşı geliştirilen Fiber Optik Drone, sinyal karıştırmalara dayanıklı yapısıyla kesintisiz ve güvenli iletişim sağlarken, KBRN Tespit ve Teşhis Dronu otonom sensör sistemleriyle kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditleri sahada anında analiz edebiliyor.
Ayrıca, KZ Serisi sistemler kapsamında geliştirilen KZ5-H, KZ5-E ve KZ5-LG/BLG dron çözümleri; havan mühimmatı, el bombası ve lazer güdümlü yük taşıma kabiliyetleriyle mobil, etkili ve düşük maliyetli görev çözümleri sunuyor.
MKE, drone teknolojileriyle taktik sahada etkinliği artırmaya ve geleceğin savunma ihtiyaçlarına bugünden yanıt vermeye devam ediyor.
MKE-408, ilk kez IDEF 2025’te sahneye çıkacak.
0.408 kalibre (10,36 mm x 77) mühimmat kullanan bu tüfek, 2200 metreye kadar etkili atış kabiliyeti ve sadece 9 kg’lık hafif yapısıyla dikkat çekiyor.
NATO kalibrelerine kıyasla üstün menzil ve hassasiyet sunan MKE-408, geliştirilmiş namlu ve mekanizmasıyla sahada güvenilirlik, ergonomi ve isabeti bir arada sunuyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve müttefik ülke orduları için güçlü bir alternatif olarak konumlanan bu yeni nesil keskin nişancı tüfeği, savunma teknolojilerinde MKE’nin vizyonunu yansıtıyor.
Makine ve Kimya Endüstrisi, yüksek hassasiyetli yarı otomatik keskin nişancı tüfeği KNT-859’u ilk kez IDEF 2025’te sergileyecek.
– 8,59 mm x 70 kalibre.
– Yarı otomatik mekanizma.
– 1.500 m etkili menzil.
MKE’nin KN12 projesinden edindiği tecrübeyle geliştirilen KNT-859, modern muharebe sahaları için güçlü, hassas ve hızlı bir çözüm sunuyor.
MKE, IDEF 2025’te toprak altına gömülü EYP, mayın ve kabloları tespit edebilen Mikrodalga Yeraltı Patlayıcı Tespit ve Görüntüleme Sistemi’ni tanıtacak.
Düşük güçlü mikrodalga sinyalleriyle çalışan sistem, çevresel etkenleri dışlayarak yüksek doğrulukla tehdit tespiti sağlıyor.
Bu yenilikçi teknoloji, sahada personel güvenliğini artırırken, Türkiye’nin savunma alanındaki teknolojik kabiliyetini ileriye taşıyor.
MKE, su üstü platformlar için geliştirdiği BALKIN 130 mm ÇAF-S karşı tedbir mühimmatını IDEF 2025’te vitrine çıkaracak.
RF arayıcılara karşı yüksek etkinlik sunan BALKIN, modüler yapısı ve kompakt tasarımıyla öne çıkarken; geniş bantta elektromanyetik koruma ve yüksek radar yansıtıcılığıyla etkili aldatma kabiliyeti sağlıyor.
Sistem, seri üretime hazır durumda.
MKE, KBRN tehditlerine karşı geliştirdiği C Tipi KBRN Koruyucu Elbise Takımı ve Otonom Tespit ve Teşhis Dronu ile hem personel hem de alan güvenliğinde yüksek koruma sağlıyor.
Makine ve Kimya Endüstrisi, IDEF 2025’te kara sistemlerine yönelik geliştirdiği Hibrit Tahrik Sisteminin Muhtelif Harp Araçlarına Entegrasyonu Projesi ile sahada olacak.
GÜRHAN, E-Arazi Aracı ve DAĞHAN Zırhlı Araç Ailesi gibi farklı sınıflardaki platformlara entegre edilen yerli hibrit güç-aktarma çözümleri; düşük yakıt tüketimi, sessiz hareket, düşük termal iz ve uzun operasyon süresi gibi avantajlar sunuyor.
Proje kapsamında geliştirilen araçlar, testlerini başarıyla tamamlayarak seri üretime hazır hâle getirildi.
MKE, bu teknolojiyle kara araçlarında motor ve transmisyon alanındaki dışa bağımlılığı sona erdirmeyi hedefliyor.
MKE, 2025 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı IDEF 2025’te, topçu sistemlerinde menzil ve lojistikte yeni standartlar belirleyecek 155 mm Bimodüler Barut Sistemini de (BMS) tanıtmaya hazırlanıyor.
Fırtına ve Gürhan ve 155’lik diğer obüsler için geliştirilen BMS, daha güvenli taşıma, artırılmış menzil ve uzun ömür sunarak saha lojistiğinde devrim yaratacak gibi görünüyor.
IDEF 2025’te yalnızca ürünlerini değil, geleceğe dönük yeni vizyonunu, teknolojik gücünü ve ezber bozan yaklaşımını da sahneye çıkarmayı hedefleyen MKE, mühendislik, üretim ve
Ar-Ge yetkinliğini birleştirerek Türkiye’nin savunma gücünü küresel arenada bir adım daha ileri taşımaya hazırlanıyor.