Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Sugiono ve Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin’in katılımlarıyla “Türkiye-Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Ortak Toplantısı” Ankara’da gerçekleştirildi.
Toplantıda, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ile Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de yer aldı.

Görüşmelerin ardından Türk ve Endonezyalı Bakanlar, basın mensuplarının karşısına geçerek ortak basın toplantısı düzenledi.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan basın toplantısında görüşmelere ve Suriye’deki son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, basın mensuplarına şu açıklamalarda bulundu:

TÜRKİYE-ENDONEZYA İLİŞKİLERİ GİDEREK DERİNLEŞMEKTEDİR
“Bugün Endonezya Dışişleri Bakanı Sayın Sugiono ve Savunma Bakanı Sayın Sjafrie Sjamsoeddin ile 2+2 Toplantısı kapsamında yapıcı ve verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Tarihî ve kültürel bağlara dayanan köklü geçmişinden güç alan Türkiye-Endonezya ilişkileri, stratejik ortaklık ve çok boyutlu iş birliği anlayışıyla giderek derinleşmektedir. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantıda stratejik güvenlik konuları ve öncelikleri, savunma ve güvenlik ile savunma sanayisi ve küresel güvenlik iş birliği başlıklarını kapsamlı biçimde ele aldık. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerindeki güncel gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Uluslararası güvenlik ortamının giderek karmaşık ve birbiriyle bağlantılı hâle geldiği, küresel barış ve istikrarın sağlanmasının daha yakın diyalog, iş birliği ve çok taraflı mekanizmaların güçlendirilmesiyle mümkün olabileceği konusunda hemfikir olduk. Küresel güvenlik iş birliği kapsamında barışı koruma operasyonları gibi mekanizmaların yetkinliğinin artırılabilmesi için uluslararası koordinasyonun güçlendirilmesi gerektiği konusunda da anlayış birliğine vardık.”
İŞ BİRLİĞİMİZİ DAHA DA İLERİ TAŞIMA KONUSUNDA MUTABIK KALDIK
“Savunma ve savunma sanayi alanında mevcut iş birliğimizin somut projeler ve uzun vadeli ortaklıklar yoluyla daha da ileri taşınması konusunda mutabık kaldık. Türkiye ve Endonezya arasında gün geçtikçe derinleşen ve zenginleşen iş birliği, savunma, askerî ve güvenlik konuları dâhil olmak üzere geniş bir yelpazede, iki ülkenin de ortak yarar ve beklentilerine hizmet edecek bir nitelik taşımaktadır. Ayrıca söz konusu yakın iş birliği aynı zamanda bölgesel ve küresel barış ve istikrara da katkı sağlayacaktır. Toplantı vesilesiyle değerli dostlarımız Savunma Bakanı Sayın Sjafrie Sjamsoeddin ve Dışişleri Bakanı Sayın Sugiono’yu Türkiye’de ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti de ifade etmek istiyorum. Sizlerin aracılığıyla dost ve kardeş Endonezya halkına sağlık ve esenlikler diliyor, sizleri bir kez daha saygıyla selamlıyorum.”
SURİYE’NİN HALEP’TE BAŞLATTIĞI TERÖR OPERASYONUNU MEMNUNİYETLE KARŞILADIK
“Ayrıca Türkiye olarak Suriye’de yaşanan son gelişmeleri yakından takip ettiğimizi de vurgulamak istiyorum. Ülkedeki bütün etnik gruplara “eşitlik” ilkesi ile davranan Suriye hükûmeti, kamu düzeni ve vatandaşlarının can güvenliğini sağlamak amacıyla Halep’te teröristlerce yürütülen terör faaliyetlerine karşılık terörle mücadele operasyonu başlatmıştır. Tüm terör gruplarını hedef alan bu operasyon tarafımızca da memnuniyetle karşılanmıştır. Suriye’nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak gördüğümüzü, “Tek Devlet, Tek Ordu” ilkesi doğrultusunda Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü temelinde terör örgütleriyle mücadelesine destek verdiğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum.”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da konuşmasında şunları ifade etti:

“Bugün Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler ile birlikte Türkiye Endonezya Dışişleri ve Savunma Bakanları Ortak toplantısının birincisine ev sahipliği yaptık. Bu nedenle Dışişleri Bakanı Sayın Sugiono ve Savunma Bakanı Sayın Sjamsoeddin’e Ülkemize hoş geldiniz diyoruz. Kendilerini burada ağırlamaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade ederek sözlerime başlamak istiyorum. Malumunuz geçtiğimiz yıl Şubat ayında Sayın Cumhurbaşkanımız Jakarta’yı ziyaret etmiş ve yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin ilk toplantısını düzenlemişti. Bilahare Endonezya Cumhurbaşkanı Sayın Sugiono Nisan ayında ülkemizi ziyaret etmişti. Liderlerimiz iki ülke arasındaki ilişkileri en ileri düzeye taşıma konusunda bizleri talimatlandırmışlardır. Bu güçlü iradeden hareketle bugünkü toplantımızda stratejik iş birliğimizin tüm boyutlarını ele alma imkânımız oldu. YDSK (Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi) kapsamında alınan kararların takibini birlikte gerçekleştirdik.”
KAYNAK: savunmasanayi.org / Millî Savunma Bakanlığı