FNSS, 22-27 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan 17’nci IDEF Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda, 4’üncü Salon 4-A05 numaralı stantta ziyaretçilerini ağırlayacak.
Türkiye’nin küresel markası, IDEF’25’te ürünlerini yeni konfigürasyonlarıyla sergileyecek.
Firma Fuarda, Zırhlı muharebe ve personel taşıyıcı araçlar dışında, zırhlı anti-dron, çok yakın ve alçak irtifa hava savunma, anti-tank ve KBRN keşif konfigürasyonlarını ön plana çıkaracak.
FNSS’nin Fuarda sergileyeceği ürün ve hizmetler ise şunlar:
• KAPLAN MT’nin yeni konfigürasyonu KAPLAN ADA (Ateş Destek Aracı) hem simetrik hem de asimetrik muharebenin taleplerine yanıt verecek şekilde, güncel operasyonel gereksinimlerden esinlenerek geliştirildi.
Çeviklik, beka, yüksek ateş gücü ve teknolojik entegrasyon özelliklerini bünyesinde barındıran KAPLAN ADA, FNSS tasarımı.
TEBER-II 30/40 (iki kişilik) kulesi, komutan ve nişancının kule sepeti içerisinde konumlandığı iki kişilik bir kule yapısına sahip.
Kule 30 mm kalibrede Mk44 çift beslemeli otomatik top, 7.62 mm makineli tüfek, 12.7 mm makineli tüfek ve Güdümlü Tanksavar Füze (ATGM) sistemi ile teçhiz edildi.
• Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi kapsamında geliştirilen PARS İZCİ 6×6, hızla artan dron tehditlerine, Mekanize piyade ve zırhlı birlik harekâtında kara unsurlarına ve alçak irtifa İHA’lara karşı önleme ve savunma kabiliyeti sağlayan zırhlı mobil anti-drone konfigürasyonu olarak, ASELSAN tarafından geliştirilen anti-drone sistemi İHTAR 100 ile sergilenecek.
• Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araçlar Projesi (ÖMTTZA) kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla geliştirilen PARS İZCİ Ailesinden PARS İZCİ 8×8 KBRN Keşif Aracı da Fuarda sergilenecek ürünlerden biri.
PARS İZCİ 8×8 KBRN Keşif Araçları; kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehditleri tespit etmek ve kullanıcıyı ve diğer araçları ilgili tehditlere karşı korumak görevlerini üstlenecek.
Araçta bulunan KBRN toplu korunma sistemi; yüksek iç basınç ve havalandırmalı maske sisteminden oluşuyor ve NATO AEP-54 dokümanında belirtilen toplu korunma düzeylerini rahatlıkla karşılıyor.
Biyolojik tehditler sadece teşhis edilirken; kimyasal, radyolojik ve nükleer tehditler için ise hem tespit hem analiz yapılabiliyor.
• ÇAKA UKK (Uzaktan Komutalı Kule) Ailesinin yeni üyelerinden ÇAKA 30/AT-O, ZAHA (Zırhlı Amfibi Hücum Aracı) ile birlikte sergilenecek.
ÇAKA 30/AT-O UKK, deniz koşularına karşı dayanıklı olarak tasarlandı ve üretildi.
Kule, yüksek ateş gücü, vuruş performansı ve düşük geri tepmeye sahip yerli üretim CANİK VENOM LR 30 mm otomatik top ile teçhiz edildi.
ÇAKA 30/AT-O kulesinde aynı zamanda atışa hazır iki adet ROKETSAN OMTAS tanksavar füzesi yer alıyor.
Stantta ayrıca ÇAKA ailesinin diğer bir yeni üyesi, CAKA AT-K konfigürasyonu da yer alacak.
ÇAKA AT-K, yerli üretim CANiK M2 QCB 12.7 mm makineli tüfek ve ROKETSAN’ın iki adet KARAOK Kısa Menzilli Tanksavar Füze Sistemiyle donatıldı.
• PARS 4×4, üzerinde Samsun Yurt Savunma (SYS) şirketlerinden CANİK tarafından geliştirilen 30 mm top bulunan SANCAK 30 Uzaktan Komutalı Kule ile sergilenecek.
Stabilizasyon, hedef takip ve balistik korumaya sahip SANCAK 30 UKK, açık arazi ve özellikle meskûn mahallerde gerçekleştirilen operasyonlar sırasında görevini yüksek güvenilirlikle yerine getirebilmesi için tasarlandı.
Tüm atış sistemleri, ana silahı, güdümlü füze sistemi, atış kontrol sistem yazılımı ve tasarımı ile %100 yerli ve millî bir kule olan SANCAK 30’da SYS şirketlerinden AEI_Systems tarafından geliştirilen ve 30 mm mühimmat kullanılan VENOM LR 30 otomatik top bulunuyor.
• FNSS standında ayrıca SANCAK UKK ailesinin yeni üyesi; kullanıcı talebi doğrultunda ana silah mühimmatının, araç içerisinden doldurulmasına olanak sağlayan “SANCAK RELOAD” konfigürasyonu da sergilenecek.
• PARS ALPHA 8×8 Yeni Nesil Zırhlı Muharebe Aracı, Zırhlı Muharebe Aracı konfigürasyonunda FNSS standında yer alacak.
FNSS, Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile imzaladığı “Yeni Nesil Araçlar Projesi” kapsamında ilk fazda, PARS ALPHA 8×8 Tanksavar Manga Aracı ve Mobil Onarım Aracı ile 6×6 konfigürasyonundaki 4 farklı görev donanımına sahip aracı Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edecek.
• FNSS ve Nurol Makina standında, Ejder Yalçın 4×4 Anti-Tank Aracı, SANCAK AT Uzaktan Komutalı Kule ile sergilenecek.
IDEF 2025 kapsamında, KAPLAN HiBRİT Anti-Dron Aracı, ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA YESS ile ROKETSAN standında ziyaretçiler ile buluşacak.
Yine ROKETSAN standında, Kaideye Monteli Cirit (KMC) KAPLAN konfigürasyonda ve PARS İZCİ 8×8 BURÇ Mobil Hava Savunma Sistemi ile sergilenecek.
İlk defa IDEF 2025’te gerçekleştirilecek olan Geçit törenine FNSS tarafından Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Araçlar Projesi kapsamında üretilen ve teslimatlarına başlanan PARS İZCİ 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı, PARS İZCİ 8×8 Sensör ve Keşif Aracı ve PARS İZCİ 6×6 Komuta Kontrol Aracı katılacak.
Geçit töreninde, Yine ROKETSAN tarafından geliştirilen BURÇ Mobil Hava Savunma Sistemi platformu, PARS İZCİ 8×8 ve FNSS tarafından geliştirilen ZPT Platformu ile ASELSAN KORKUT Hava Savunma Sistemi de yer alacak.
FNSS, IDEF 2025 fuarında üç farklı alanda geliştirildiği yapay zekâ uygulamalarını da ziyaretçilerin ilgisine sunacak.
Operasyonel kolaylık ve etkinlik hedeflenerek geliştirilen yapay zekâ kiti, FNSS araçlarının operasyon bilgilerini anında elde etmeye olanak sağlıyor.
Kit, operatörlerin, araç durumu, hava durumu sorgulamaları ve arıza bilgilendirmeleri gibi konularda hızlı ve doğru bilgileri yapay zekâ desteği ile alabilmelerini sağlıyor.
PARS İZCİ ile entegre edilerek ziyaretçilere sunulacak bu kit ile aynı zamanda aracın katıldığı askeri operasyonlarla ilgili sorular sorularak doğru veriler elde edilebiliyor.
FNSS, yapay zekâ entegrasyonunu daha da ileriye taşıyarak, görüntü işleme yapabilen ve diğer bağlı araçları yönetebilen sistemler geliştirmeyi planlıyor.
Bu, FNSS araçlarının gelecekte daha entegre ve etkin bir operasyonel kapasiteye sahip olmasına olanak tanıyacak.
Stantta yine FNSS tarafından geliştirilen “Product Info AI” ziyaretçilerin araçlar hakkında bilgi alabilmesi için hizmete sunulacak.
FNSS ve ürünleri hakkında 10’dan fazla dilde detaylı bilgi sağlayabilen bu sistem sayesinde, kullanıcılar dokunmatik ekranlar veya sesli komutlar aracılığıyla FNSS ürünlerine ilişkin bilgilere hızlı ve etkin şekilde ulaşabilecek.
FNSS’nin yapay zekâ çalışmaları yalnızca mevcut sistemlerin entegrasyonunu değil, aynı zamanda gelecekteki AI gelişmeleriyle daha da güçlenecek şekilde tasarlanmış vizyoner bir yaklaşıma dayanıyor.
FNSS standında yer alacak olan Entegre Lojistik Destek alanında, yapay zekâ destekli VR teknolojisi ile çalışan “FNSS Destek Asistanı” ve VR teknolojisi ile çalışan “Eğitim ve Bakım Modülü” sergilenirken, FNSS paydaşları için özel olarak ayrılmış olan Tedarik Zinciri alanı ile ziyaretçilerin rahat ve verimli bir fuar geçirmesi amaçlandı.