Samsun Yurt Savunma (SYS Grup) ekosistemi, Birleşik Krallık’ta düzenlenen oldukça prestijli “Close Combat Symposium (CCS) 2025”te tüm ürün portföyünü sergiledi.
1-3 Temmuz 2025 tarihleri arasındaki etkinlikte Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı tedarik otoriteleri, NATO ve partner ülke delegasyonları, araştırma enstitüleri ve sistem entegratörleri bir araya geldi.
SYS Grup şirketlerinden CANİK, AEI Systems ve UNIROBOTICS, hafif silahlardan orta kalibre silahlara ve uzaktan kumandalı atış kontrol sistemlerine uzanan geniş yelpazedeki ürünleri “tek çatı altında bütüncül çözüm” vizyonuyla tanıttı.
CANiK, etkinliğin “Five-Star Plus” sponsoruydu.
Etkinlikte, Nurol Makinanın Birleşik Krallık’ta faaliyet gösteren şirketi NMS UK tarafından Birleşik Krallık’a özel tasarlanıp üretilen Dragon 4×4 aracı üzerinde, UNIROBOTICS’in TRAKON 30 kulesine entegreli AEI Systems’ın VENOM LR 30×113 mm topu vardı.
Litvanya’daki saha gösterimlerinde yoğun ilgi gören 30×113 mm sistemden yapılan atışlar, Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (UK MOD) ve uluslararası tedarik heyetlerine gerçek saha performansını gösterdi.
Etkinlikte ayrıca M2 QCB, M2F ve M3 ağır makineli tüfekler ve CANiK tabancalarının canlı atış gösterileri de gerçekleştirildi.
VENOM LR 30×113 mm, dünyanın en düşük geri tepmeli ve ayarlanabilir atım hızlı topu olarak 4×4 taktik araçlardan, deniz platformlarına kadar geniş bir kullanım yelpazesi sunuyor.
VENOM LR, ayrıca Avrupa ve ABD yapımı tüm 30×113 mm mühimmatlarla uyumlu yapısıyla küresel pazarlarda tedarik avantajı sağlıyor.
CANİK, bu uyumluluğu, Birleşik Krallık’ın Apache Helikopteri programında kullanılan General Dynamics yapımı M788 mühimmatı ile atış yaparak da kanıtladı.
TRAKON 30 UKSS ise otonom stabilizasyon ve iki eksende tam senkronize top-optik sistemiyle asimetrik tehditlere karşı yüksek doğruluk ve hızlı tepki süresiyle görev yapıyor.
Ukrayna’da performansı kanıtlanan CANiK 12,7 mm ağır makineli tüfek ailesinin üyeleri M2 QCB, M2F ve M3; kara, deniz ve hava platformlarına yüksek ateş gücü sunuyor.
Pek çok farklı ülkede güvenlik güçleri tarafından tercih edilen CANiK’in 9 mm tabanca ailesi ise ergonomik tasarımı ve yüksek performansıyla dikkat çekiyor.
SYS Grup Genel Müdürü Utku Aral, Grup bünyesine 2022’de katılan İngiliz orta kalibre mühendislik mirasının temsilcisi AEI Systems’in yetenekleriyle oluşturdukları bütüncül çözümlerin, bugünün savunma ihtiyaçlarına önemli katkı sağladığını söyledi.
Bu kapsamda başta VENOM LR 30×113 mm’nin TRAKON 30 UKSS’ye entegre edilmesi olmak üzere, sahada güç çarpanı oluşturacak entegrasyonlara imza attıklarını vurgulayan Aral, şunlari ifade etti:
“Yürüttüğümüz çalışmalar sonunda VENOM LR 30×113 mm’nin bu sempozyumda ilk kez canlı atışını gerçekleştirdik. Bu, vurguladığımız SYS ekosisteminin ‘tasarla-üret-entegre et’ kabiliyetinin somut göstergesidir. Bu ve benzeri projeler ile sahada fark yaratan çözümler oluşturmaya, kullanıcılarımızın ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamaya ve yeni sorumluluklar üstlenmeye devam edeceğiz.”
AEI Systems Genel Müdürü Simon Angel da “50 yılı aşkın İngiliz mühendislik mirasımızı SYS Grup’un küresel vizyonu ile birleştirerek günümüz ihtiyaçlarına uygun, yeni nesil bir sistemi sunuyoruz. Bu ekosistem hem teknolojik üstünlük sağlıyor hem de modern savunma ihtiyaçlarına yönelik esnek, güvenilir ve etkili sistemlerin küresel pazara sunulmasına kapı açıyor.” dedi.