Kıbrıs Barış Harekâtı sırasında Türk Silahlı Kuvvetleri bırakın elektronik harbi, modern muhabere sistemlerine dahi sahip değildi.
Türkiye, bu eksikliğin bedelini kendi savaş uçaklarıyla kendi savaş gemisini batırarak oldukça ağır ödedi.
ASELSAN’ı da ortaya çıkartan aslında bu acı tecrübe oldu.
1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan bir yıl sonra ASELSAN (Askerî Elektronik Sanayii) kuruldu.
Aradan geçen 50 yılda Türk savunma sanayii ve özellikle de ASELSAN çok büyük yol katetti.
Dünyanın en büyük savunma sanayi firmalarının değerlendirildiği Defence News TOP 100 sıralamasında sürekli yükselen firma, 2024 yılında 42’nciliğe yerleşti.
Son yıllarda birbirinden önemli sınır ötesi harekâtlar gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri, bu harekatlar sırasında ASELSAN üretimi elektronik harp sistemlerini yoğun olarak kullandı.
Harekâtların başarısında bu sistemlerin çok büyük rol oynadığını söyleyebiliriz.
Bu sistemler öylesine efsane hâline geldi ki dizi filmlere konu oldu; Kıbrıs Rum Kesimi’nde faaliyet gösteren bazı basın yayın organları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yerleştirildiği iddia edilen ASELSAN Vural elektronik harp sisteminin, Rum Millî Muhafız Ordusunun sistemlerini sık sık kilitlediğini, iş göremez hâle getirdiğini yazdı.
Benzer iddialar şimdi de özellikle Hindistan’daki bazı medya kuruluşlarının haberlerinde yer almaya başladı.
Hindistan Hava Kuvvetlerine ait Rafale savaş uçaklarının arka arkaya düşmesi ve bazı görgü tanıklarının ifadelerinde yer aldığı gibi cep telefonlarının çekmediği, elektronik cihazların kullanılamadığı söylemleri şüpheci gözleri yine Türkiye’ye ve ASELSAN’a çevirdi.
Yazılanlar arasında, Türkiye’nin Pakistan’a KORAL Elektronik Harp Sistemi vermiş olabileceği iddiaları da yer aldı.
Türkiye Pakistan’a herhangi bir silah sistemi göndermediğini daha önce açıklamıştı ama ilginç olan husus, dünyada elektronik taarruz sistemlerinden söz edildiğinde akıllara ilk olarak ASELSAN’ın gelmesi.
ASELSAN’ın sistemleri sahada öylesine başarılı ki artık ASELSAN algısı, en az ASELSAN sistemleri kadar güçlü ve psikolojik olarak da taarruz etkisine sahip.