Türk Savunma Sanayisini ve Dolayısıyla Türk Silahlı Kuvvetlerini Birkaç Adım Daha Yukarılara Taşıyacak 14 Ar-Ge Projesinin İmzaları Atıldı
2025 Yılı Ar-Ge Projeleri İmza Töreni, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün ve Savunma Sanayii Başkanlığı ev sahipliğinde, Başkanlık Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda yapıldı.

Törende; savunma sanayiinin gelecek vizyonunu güçlendiren, yapay zekâ, otonomi, ileri malzemeler, siber güvenlik, haberleşme ve yeni nesil sistemler odaklı 14 Ar-Ge projesinin imzaları atıldı.
Savunma Sanayii Başkanı Prof. DR. Haluk Görgün, törende yaptığı konuşmada, şunları ifade etti:

“Savunma sanayiinde teknolojiyle büyüyen bağımsızlık iradesini, geleceğin harp ortamına yönelik yol haritamızı ve bu yolda gösterdiğimiz kararlılığı birlikte teyit ediyoruz. Her bir proje bize mutlaka yeni bir kabiliyet, yeni bir yetkinlik kazandıracak ve gelecekle ilgili, kutupla ilgili yeni alanlar açacak. Bundan hiçbirimizin şüphesi yok. Artık üstünlük sadece mühimmatın menzilinde değil. Sensörün gördüğünde, ağın taşıdığında, yazılımın karar verdiğinde, sistemin kendi kendine uyarlanabilir olmasında ve birlikte çalışabilirliği ortaya koyma kabiliyetindedir.”
Prof. Dr. Haluk Görgün, törenin ardından sosyal medyadaki paylaşımında da şu hususları ifade etti:

“2025 yılı kapsamında hayata geçirilecek 14 yeni Ar-Ge projemizin imzalarını; üniversitelerimiz, araştırma kurumlarımız ve sanayi paydaşlarımızla birlikte attık. Bu adım; savunma sanayiimizde bilgiyle büyüyen, teknolojiyle derinleşen ve insan kaynağıyla güçlenen Ar-Ge vizyonumuzun somut bir yansımasıdır.
Bu alanlarda başlatılan projeler; geleceğin muharebe ortamına yönelik yüksek katma değerli, özgün ve millî teknolojilerin geliştirilmesine güçlü katkılar sunacaktır. Ar-Ge’yi; kabiliyet biriktiren, insan kaynağını besleyen ve sistematik etki üreten sürekli bir gelişim alanı olarak ele alıyor; ortak akılla şekillenen bu projelerle teknoloji yol haritamızı kararlılıkla ileri taşıyoruz. Projelerimize katkı sunan 13 firmamıza, 5 üniversitemize ve 5 araştırma kurumumuza teşekkür ediyor; imzalanan tüm projelerin ülkemiz ve savunma sanayiimiz için hayırlı olmasını diliyorum.”
Konuya ilişkin olarak Savunma Sanayii Başkanlığından yapılan açıklamada ise şu görüşlere yer verildi:

“Bu projelerle, kritik teknolojilerde millî kabiliyetlerin derinleştirilmesi, kalıcı yetkinliklerin geliştirilmesi ve savunma ekosistemimizin uzun vadeli güç yapısının tahkim edilmesi amaçlanmaktadır. Savunma Sanayii Başkanlığı, Ar-Ge faaliyetlerini; ihtiyaçtan teknolojiye, doğrulamadan sahaya ve envantere uzanan bütüncül bir yaklaşım çerçevesinde yürütmekte; akademi, sanayi ve araştırma kurumlarıyla kurulan güçlü iş birlikleri sayesinde geleceğin harekât ortamına yönelik hazırlıklarını kararlılıkla sürdürmektedir. İmzalanan projelerin; ülkemize, güvenlik güçlerimize ve savunma sanayii ekosistemimize hayırlı olmasını temenni ediyor, sürece katkı sunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz.”
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol da imza törenin ardından sosyal medyada “Haberleşmede yapay zekâ devri: AYAZ” başlığıyla bir paylaşım yaptı:

“Savunma Sanayii Başkanlığımızda gerçekleşen törenle AYAZ Projemize imza attık. Proje kapsamında ağ tabanlı askeri dalga şekilleri için yapay zekâ temelli algoritmalarımızla, Kahraman Ordumuzun hizmetine sunduğumuz haberleşme sistemlerimizin çevikliğini ve verimliliğini artıracağız. Akademi-sanayi iş birliklerimiz kapsamında ODTÜ ve Bilkent Üniversitesinden kıymetli hocalarımızla birlikte çalışacak, akademik birikimi savunma sanayiimizin gücüyle birleştireceğiz. Projede emeği geçen değerli hocalarımıza ve tüm çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Kahraman Mehmetçiğimize en zorlu şartlarda en hızlı haberleşme imkânlarını sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
Törene ilişkin bir paylaşım da ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci’den geldi:

“Savunma Sanayii Başkanlığımız ile gerçekleştirilen Ar-Ge Projeleri İmza Töreni kapsamında, geleceğin teknolojilerine yön verecek yeni stratejik iş birliklerine imza attık. Güçlü mühendislik altyapımızla, tam bağımsız savunma sanayii hedeflerimize katkı sunmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı olsun.”
KAYNAK: savunmasanayi.org / Savunma Sanayii Başkanlığı