Uluslararası Anadolu Kartalı 2025-2 Eğitimi Konya’daki 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında gerçekleştirilen Basın Günü ile tamamlandı.
Eğitimlere Türkiye dışında, Azerbaycan, Macaristan, Ürdün, Katar, Suudi Arabistan ve Amerika Birleşik Devletleri unsurları ile katılırken, NATO AWACS’la (Havadan Erken Uyarı Uçağı) yer aldı.
Tatbikatın sona erdiği basın gününde ilk olarak basın mensuplarına brifing verildi.
3’üncü Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Mete Kuş, eğitimlerin stratejik önemine şu ifadelerle dikkat çekti:
“Anadolu Kartalı yalnızca bir eğitim değildir. Aynı zamanda bölgesel istikrarı korumaya dönük çok uluslu bir irade beyanıdır. Bu yıl da farklı ülkelerden hava kuvvetleri unsurlarıyla gerçekleştirdiğimiz eğitim, birçok ilkleri bünyesinde barındıran kritik bir aşamaya ulaşmıştır.”
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Binbaşı Ekrem ÇEKİN de eğitimlere ilişkin bilgi verdi:
“Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi’nin, Avrupa’da faaliyet gösteren tek taktik hava eğitim merkezi ve dünyada yalnızca dört merkezden biri olduğunu gururla vurgulamak isterim.
Bu özgün tesis yalnızca Türk Hava Kuvvetlerine değil, dost ve müttefik ülkelere de son derece gerçekçi, çok uluslu bir eğitim ortamı sunmaktadır. Sürekli gelişen altyapısı ve teknolojik kabiliyetleriyle Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi, modern savaşın karmaşık dinamiklerini canlandırabilen ileri düzey entegre bir platforma dönüşmektedir. Zor bir dönemde gerçekleştirilen bu eğitim, Anadolu Kartalı’nın uluslararası havacılık alanındaki birleştirici gücünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. 30’u uluslararası, 45’i millî unsurlar olmak üzere 75 hava ve deniz unsuru ve 1000’den fazla personel bu eğitimde görev almıştır. Eğitim süresince 415 sorti başarıyla icra edilmiş, toplamda 786 saat uçuş gerçekleştirilmiştir. Bu rakamlar, Anadolu Kartalı Eğitimi’nin hem büyüklüğünü hem de operasyonel yoğunluğunu ortaya koymaktadır.”
Bu yılki Anadolu Kartalı Eğitimi modern, dinamik ve çok boyutlu harekât ortamı esas alınarak planlandı.
Senaryolarda ileri hava savunma sistemleri ve asimetrik tehditler yer aloı.
Bu yıl ilk kez senaryolara dahil edilen seyir füzelerinin önlenmesi görevi ile bu tür özel nitelikli görevlerin eğitimi yapıldı; erken tespit, teşhis ve etkisiz hâle getirme teknikleri ön planda tutuldu.
Düşük radar görünürlüğüne sahip seyir füzeleri, hava ve yer unsurlarının koordineli çalışmasıyla imha edilerek, ortak görev kabiliyeti test edildi.
Ayrıca, Konya Atış Sahası’nda konuşlu eğitim amaçlı kullanılan S-300, SA-6 ve SA-8 sistemleriyle donatılmış hayalî düşman KIRMIZI ÜLKE’ye karşı planlanan harekâtlar icra edildi.
Bu tehditleri baskılamak amacıyla SEAD (Düşman Hava Savunma Sistemlerinin Bastırılması) görevleri, hava-hava ve hava-yer bütünleşik taarruzlar, millî elektronik harp sistemleriyle karıştırma ve aldatma faaliyetleri uygulandı.
Bu karmaşık görevlerin sadece pilotların değil, görev planlayıcıların, komuta-kontrol personelinin ve yer destek ekiplerinin de tam yetkinliğini gerektirdiğinin altı özellikle çiziliyor.
Bu yılki eğitimin aynı zamanda Türk savunma sanayiinin küresel vitrine çıktığı bir platform da olduğuna dikkat çekiliyor.
Eğitimler boyunca Türk savunma sanayisinin yüz akı olan
– AKINCI, ANKA-S ve ANKA-3 İHA’lar,
– ŞİMŞEK ve SÜPER ŞİMŞEK radar yanıltıcı sistemler,
– KARASOJ elektronik harp sistemleri,
– GPS karıştırma sistemleri,
– STORM görev analiz yazılımı,
– C2SE ACMI görev izleme sistemleri görev yaptı.
Eğitimin her safhası, millî imkânlarla geliştirilen Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) platformu üzerinden canlı olarak takip edildi.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Binbaşı Ekrem Çekin, millî sistemlerin kullanılmasını, “Teknolojik bağımsızlığımızın ve stratejik derinliğimizin somut bir göstergesidir.” ifadesiyle değerlendirdi.
Hava gücünün stratejik önemine de dikkat çeken Hava Pilot Binbaşı Çekin,
“Günümüzde hava gücü, sadece askerî bir unsur değil aynı zamanda caydırıcılığın, bölgesel istikrarın, stratejik ulaşımın ve insani yardımın temel direğidir. Modern çatışmalar artık sadece kara veya denizle sınırlı değildir. Savaşlar siber uzay, uzay, elektromanyetik spektrum ve bilgi alanı gibi çoklu ortamlarda gerçekleşmektedir. Bu karmaşık harekât ortamında, havada üstünlük sağlamayanlar, yerde kalıcı başarı elde edemezler.
Anadolu Kartalı gibi eğitimler, bizleri sadece bugünün tehditlerine değil, aynı zamanda yarının belirsizliklerine hazırlamaktadır.” dedi.
Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Binbaşı Ekrem ÇEKİN, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:
“Bu eğitimi asıl değerli kılan, farklı kültür ve doktrinlere sahip hava kuvvetlerinin, ortak bir harekât hedefi doğrultusunda bir araya gelmesidir. Bu eğitim, taktik gelişime ilave olarak güven inşa eden, ortak çalışabilirliği geliştiren, müttefik bağları güçlendiren bir hüviyete sahiptir. Unutmayalım: Birlikte uçmak, sadece aynı gökyüzünü paylaşmak değildir; birlikte düşünmek, birlikte tepki vermek ve birlikte başarmaktır. Bu eğitimdeki her uçuş, barışa ve birliğe atılan bir adımdır. Sözlerimi, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün veciz sözüyle tamamlamak istiyorum: İstikbal göklerdedir. Göklerini koruyamayan milletler, yarınlarından asla emin olamazlar.”
Anadolu Kartalı 2025-2 Eğitimi’nin tamamlandığı Basın Günü’nde brifingin ardından basın mensupları ve hava fotoğrafçıları eğitimlere katılan ülkelerin savaş uçaklarının kalkış ve inişlerini görüntüledi.
Eğitim, Türk Yıldızları Hava Akrobasi Ekibi’nin nefes kesen gösterisiyle tamamlandı.
Amerikan Hava Kuvvetleri, sosyal medyada tatbikata ilişkin olarak şu ifadeleri paylaştı:
“ABD Hava Kuvvetlerinin F-16 Savaşan Şahinleri, Anadolu Kartalı-25 Eğitimi için Türkiye’de NATO ve bölgesel ortaklara katıldı. Anadolu Kartalı, taktikleri geliştirmek ve müttefik hazırlığını güçlendirmek için tasarlanmış gelişmiş bir hava muharebe eğitim etkinliğidir.”
Amerika Birleşik Devletleri’nin Ankara Büyükelçiliği de Amerikan Hava Kuvvetlerinin paylaşımını, sosyal medyada tekrar paylaştı.